Förflytta dig till innehållet

Låt grönsakerna lysa!

Två tallrikar med gul soppa
En pizza

Foto: Sofie Sergelius

Zucchinipizza

4 portioner
Zucchinibotten
40 g parmesan
1 ägg
60 g cheddarost
250 g zucchini
0,5 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad oregano
1 dl glutenfritt mjöl
Tomatsås
400 g hela konserverade tomater
0,5 st gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk torkad timjan
1,5 dl vatten
0,75 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk strösocker
Topping
100 g skinka
50 g blåmögelost
40 g ananas
1 dl mozzarella
Zucchinibotten: Börja med att hetta upp en plåt i en 225 gradig ugn i 30 minuter.
Riv zucchini och låt rinna av i 20 minuter. Pressa ur all vätska under jämna mellanrum. Ju torrare det blir, desto bättre resultat!
Riv osten medan din zucchinin rinner av.
Mät upp alla ingredienser i en bunke och blanda ihop.
Platta ut degen på ett bakplåtspapper till önskad form.
Lyft över på plåt och grädda i 15 minuter tills botten på degen fått färg.
Tomatsås: Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Tillsätt vatten, tomater och kryddor. Koka på låg värme i 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
Topping: Skär ananasen i 1 cm stora bitar, skär skinkan i strimlor, smula blåmögelosten och riv mozzarellan i bitar.
Sprid på tomatsås och övriga ingredienser. Grädda ytterligare 10 minuter och servera pizzan varm.

Två tallrikar med gul soppa

Foto: Sofie Sergelius

Thai blomkålssoppa

4 portioner
1 msk olivolja
1 stor blomkål
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 lök
4 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
2 msk röd currypasta
1 tsk gurkmeja
1 liter grönsaksbuljong
400 g kokosmjölk
1 msk färsk koriander
1 lime
Värm ugnen till 200 grader.
Skär blomkålen i buketter och rada upp på en ugnsplåt. Ringla över en matsked med olivolja och en tesked salt. Rosta blomkålen 30-40 minuter på ugnens mellersta fals. Gör resten av soppan under tiden.
Skala och skiva löken. Häll resten av olivoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken i ett par minuter.
Skala och skiva moroten och rör ner i kastrullen med löken. Stek i ett par minuter och tillsätt sedan vitlök, riven ingefära, röd currypasta och gurkmeja. Stek i ett par minuter och deglacera därefter stekpannan genom att hälla 1 dl vatten i pannan och skrapa ur botten tills alla kryddor som fastnat har löst upp i vattnet. Tillsätt grönsaksbuljongen och rör om.
Ta ut blomkålen ur ugnen och häll över buketterna i soppan. Du kan spara ett par buketter till dekoration.
Rör om soppan, tillsätt kokosmjölk och låt koka på låg värme i 5 minuter. Häll över i en blender och kör till en slät soppa. Det går även att använda en stavmixer.
Häll upp soppan i skålar, pressa över limesaft och strö över korianderblad. Servera soppan varm tillsammans med ett gott bröd.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter