Långkok du kan frysa ner

En smakrik köttgryta med influenser från Vietnam passar både till vardag och helg. Foto: Sofie Sergelius

Kommer vardagen emot och kylskåpet ekar tomt? Då kan du satsa på långkok på helgen och frysa ner färdiga portioner för hela veckan.

Att tillred en stor sats gryta och frysa ner i färdiga portioner är ett behändigt sätt att se till att det finns hemlagad mat att få även de dagar då du inte har ork eller tid att stå i köket.

VIETNAMESISK KÖTTGRYTA
6 portioner

Låt inte ingredienslistan skrämma dig, det här är en vansinnigt enkel gryta som enkelt går att frysa ner i färdiga portioner.

1,2 kg nötstek
2 msk vetemjöl
2 krm malen nejlika
2 krm fänkålsfrön
2 krm chiliflingor
2 krm kanel
2 krm malen stjärnanis
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 citrongrässtjälkar
3 stora vitlöksklyftor
2 msk sojasås
1 msk kokossocker
2 msk rypsolja
4 bananschalottenlökar
4 tomater
2 msk tomatpuré
4 morötter
1 kanelstång
2 hela stjärnanis
2 kaffirlimeblad
6 dl köttbuljong
450 g butternutpumpa, skalad och skuren i tärningar färsk basilika till servering

Skär nötsteken i cirka 2×2 centimeter stora tärningar. Blanda ihop köttbitarna med mjöl, alla kryddor, finhackade citrongrässtjälkar, finhackad vitlök, soja och socker. Värm ugnen till 160 grader. Skala och finhacka schalottenlöken, skär tomaten i tärningar, skala och skiva morötterna, och skala och tärna butternutpumpan.

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta och bryn de kryddade köttärningarna. Tillsätt schalottenlöken och fräs i ett par minuter. Rör ner tomaterna, tomatpurén, morötterna, kanelstången, stjärnanis, kaffirlime och köttbuljong. Hetta upp tills grytan sjuder. Täck grytan med ett lock och lyft in i ugnen. Låt grytan puttra i ugnen i 1 timme, tillsätt sedan butternutpumpan och rör om. Ställ tillbaka grytan i ugnen och låt puttra på i ytterligare 1 timme tills köttet är riktigt mört. Servera grytan med färsk basilika.

Gör en stor sats vegetarisk gryta att frysa ner och ta fram då vardagen tynger på.

KIKÄRT- OCH DADELGRYTA
4 portioner

En läcker vegangryta med smak av Marocko som enkelt går att tillreda till exempel i en Crock Pot.

400 g tomater på burk
100 g dadlar
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 knippe koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
1 tsk salt
2 msk citronsaft
800 g kikärter, förkokta

Ta bort kärnorna ur dadlarna och placera därefter hälften av alla dadlar och tomater i en matberedare och kör till en slät sås. Häll över i en Crock Pot. Riv bort bladen från korianderstjälkarna. Tillsätt olivolja, finhackad vitlök, ingefära, stjälkarna från koriandern, alla kryddor och 1 dl vatten i grytan. Rör om och låt grytan sjuda i Crock Poten på hög värme i 2 timmar, eller på låg värme i 6 timmar. Rör ner de dränerade kikärterna och låt sjuda på hög värme i 30 minuter. Smaka av med salt och mera kryddor enligt egen smak. Servera grytan med couscous och korianderblad.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*