Laga gott på rester

Har du kvar matrester som inte känns lockande att äta som de är? Utnyttja öppnade förpackningar och gör en pasta eller en låda!

Foto: Sofie Sergelius

Skinkpasta på rester

2 portioner

250 g julskinka
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
2,5 dl grädde
1.5 msk dijonsenap
1 msk ketchup
1 msk sojasås
1 tsk timjan
2 krm grovmalen svartpeppar
150 g pasta
20 g riven västerbottenost eller annan ost enligt smak

Koka upp vatten till pastan. Finhacka lök och vitlök. Tärna skinkan.
Häll olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Rör ner den tärnade skinkan.
Rör ner hälften av grädden, dijonsenap, ketchup och sojasås.
Smaka av såsen med timjan och svartpeppar.
Låt såsen puttra medan du kokar pastan i 8 minuter. Tillsätt resten av grädden strax innan pastan kokat klart.
Häll av vattnet från pastan och häll över i stekpannan med såsen. Blanda så att såsen täcker pastan.
Servera skinkpastan med extra timjan och riven västerbottenost.

Foto: Sofie Sergelius

Kållåda

8 portioner

1,5 dl grötris
1 tsk salt
4 dl vatten
1 lök
300 g köttfärs
0,5 tsk salt
1,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk timjan
950 g vitkål
1 msk sirap
1 msk olja
4 dl kycklingbuljong
Lingon eller lingonsylt till servering

Koka riset i saltat vatten och ställ åt sidan då det kokat klart. Värm ugnen till 200 grader.
Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och bryn köttfärsen i en traktörpanna tillsammans med den hackade löken. Smaksätt med kryddorna och häll över i en ugnsform (30×40).
Strimla kålen och fräs i samma traktörpanna 10 minuter under lock tills kålen blivit mjuk. Ringla över sirapen och rör om.
Blanda ihop riset, kålen och köttfärsen i ugnsformen och bred ut till ett jämnt lager.
Koka upp vatten och tillsätt en kycklingbuljongtärning. Häll sedan buljongen över ugnsformen.
Grädda kållåda på ugnens mellersta fals cirka 60 minuter. Ifall du tycker att den håller på att få för mycket färg kan du täcka formen med aluminiumfolie då det är kring 15 minuter kvar.
Servera kållådan som sådan eller med antingen rårörda lingon eller tinade frysta lingon.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*