Läcker sparris till frukost

Pajer ligger på ett skärbräde.
Enkla smördegspajer. Med sparris och ägg förgyller de frukosten. Foto: Sofie Sergelius

SMÖRDEGSPLATTOR MED SPARRIS OCH ÄGG

4 st smördegsplattor
1 ägg + 2 msk mjölk (till pensling)
150 g mjuk getost
8 sparrisar
4 ägg
4 skivor prosciutto
zest från 1 citron
1 finhackad vårlök

Värm ugnen till 200 grader.
Placera smördegsarken på ett bakplåtspapper. Skär ett snitt halvvägs genom smördegsplattan cirka 1 centimeter från kanterna på arken.

Vispa ihop ägget med mjölken och pensla smördegsplattorna. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut ur ugnen och tryck ner mitten ifall den stigit upp för mycket. Sänk ugnstemperaturen till 190 grader.
Skala sparrisen och bryt av den hårda biten av ändan. Skär sparrisen på hälft på längden.
Stek prosciutton i en stekpanna tills den blivit krispig.

Bred den mjuka getosten i mitten på smördegsplattan och placera sparrisen ovanpå. Kläck ägget försiktigt i mitten av smördegsplattan mellan sparrisarna.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Strö över av citronzesten och vårlöken och toppa med prosciutton.

Sparrissmörgåsar ligger på ett skärbräde.
Sparrissmörgås. Brie, sparris och prosciutto är en tidlös kombination. Foto: Sofie Sergelius

SPARRIS OCH BRIE SMÖRGÅS

4 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
100 g brie
8 sparrisar
4 skivor prosciutto
1 tsk flingsalt

Värm ugnen till 225 grader.
Pensla brödskivorna på båda sidorna med olivoljan och rosta i mitten av ugnen i ett par minuter tills de fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna.
Skala vitlöken och gnugga därefter den råa vitlöksklyftan på bägge sidorna av av brödskivorna så att ett tunnt lager vitlök fastnar på brödet.

Skala sparrisen och bryt av den hårda biten av ändan.
Stek prosciutton i en het stekpannan tills den blivit krispig. Ställ undan.
Stek sparrisen i prosciuttofettet i cirka 4 minuter. Strö över lite flingsalt och flytta över på en tallrik.

Placera skivor av brieosten på de rostade bröden stek i stekpannan i cirka en minut just så att osten börjar smälta.
Toppa briesmörgåsen med den rostade sparrisen och prosciutton.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*