Kyrkoherdar olika åsikt om pride – Kimitoön säger JA, Väståboland NEJ

Harry Backström
Väståbolands svenska församlings kyrkoherde Harry S Backström har ingen förståelse för Pride. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Väståbolands svenska församlings kyrkoherde Harry S Backström har ingen förståelse för den evangelisk-lutherska kyrkans stöd för Helsinki Pride.

Han ser det som problematiskt att kyrkan lyfter fram och stöder en viss grupp då det finns andra som skulle vara mera betjänta att få uppmärksamhet, säger han.

– Jag ser det inte som motiverat med en sådan här satsning från kyrkans sida. Det finns viktigare uppgifter att jobba med, som till exempel för de svaga, utsatta och marginaliserade i vårt samhälle.

”Bibelns ord sätts på undantag”

Det var efter att Kyrkostyrelsens ledningsgrupp den 30 maj beslöt att delta i Helsinki Pride som debatten tog fart.

Kyrkostyrelsens kanslichef Pekka Huokana sade i ett pressmeddelande att Helsinki Prides tema ”öppen för alla” är i samklang med kyrkans grundbudskap om att nåd och kärlek är till för alla och att det finns rum för alla i kyrkan.

Det fick Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen att gå i taket. På Twitter undrade hon hur bibelns ord går ihop med att göra skam och synd till någonting att vara stolt över.

Backström stöder Räsänen

Backström håller fullständigt med. Han oroar sig för att man glömmer bort bibelns budskap och de kristna värderingarna då pride får så här mycket utrymme.

– Bibelns ord sätts på undantag och ju värre saker man kan stoltsera med i media, desto bättre.

Vad säger du till dem, bland andra ärkebiskop Tapio Luoma, som säger att kyrkan ska vara öppen för alla?

– Som enskilda personer är alla naturligtvis välkomna och var och ens läggning är deras ensak. Men vem kyrkan ska stöda är en annan sak och vi kan inte särbehandla en viss grupp.

Kunde Väståbolands svenska församling delta i eller stöda en prideparad i Pargas?

– Nej. Definitivt inte och det skulle aldrig komma på fråga. Jag förstår överhuvudtaget inte varför kyrkan ska delta i paraderna.

– Det är dagens gränslöshet då allt ska vara tillåtet som gör att människorna går sönder. Därför är det kyrkans uppgift att sätta gränser.

Kimitoöns kyrkoherde Katarina Dahlqvist är av annan åsikt

– Det är ledsamt hur Päivi Räsänen har uttryckt sig. Jag håller med ärkebiskop Tapio Luoma som sade att sade att kyrkans budskap finns till för alla.

Det säger Kimitoöns församlings kyrkoherde Katarina Dahlqvist efter att ha bekantat sig med diskussionen om kyrkans engagemang i Helsinki Pride.

Kyrkoherde Katarina Dahlqvist har inga problem med att kyrkan stöder Helsinki Pride. ÅU-foto

Hon säger att ingen, vare sig kyrkan eller någon annan, har rätt att döma någon. Kyrkan ska vara öppen för alla.

– Vi behöver alla Guds nåd och kärlek. Vi ska inte kasta sten på varandra.

Så du har inga problem med att kyrkan stöder Helsinki Pride?

– Nej. Alla är lika värdefulla oberoende av sexuell läggning, ras eller hudfärg.

Hon förstår att det ordnas prideparader eftersom deltagarna kan känna sig mindre värda. Men bäst skulle det vara om det inte alls skulle behöva paraderas eftersom det för henne är en självklarhet att alla ska behandlas lika.

Hur skulle du förhålla dig till att det ordnas en prideparad på Kimitoön.

– Jag skulle inte vara den drivande kraften, men jag skulle  inte ha något emot att en sådan ordnas.

Åbo svenska församlings kyrkoherde Mia Bäck har inte varit anträffbar för en kommentar

LÄS OCKSÅ:

Hundratals lämnar kyrkan efter Päivi Räsänens kommentarer

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*