Förflytta dig till innehållet

Krishjälp och stöd finns att få i Pargas – "Viktigt att bearbeta sorgen"

Sarlinska skolan flaggade på halvstång under måndagen. Foto: Fredrik Häggman


Sorgen vilar över Pargas efter skidolyckan i Himos i lördags, där en 15-årig Pargasbo omkom. Efter olyckan har mentalt stöd erbjudits på flera håll i staden.

Handlar om att lyssna och skapa trygghet

Många besökte Röda Korsets kansli Humana på Strandvägen under söndagskvällen. Tre frivilliga ur Röda Korsets larmgrupp för mentalt stöd var på plats.
– Behovet är stort efter en så här omskakande olycka. Röda Korsets mentala stödgrupp har beredskap dygnet runt och är ofta det första stödet som finns att tillgå, berättar Röda Kors-anställda Marjatta Alakahri.
Det akuta mentala stödet handlar till stor del om att vara tillgänglig, lyssna och skapa trygghet.
– Man ska inte lämnas ensam med sina tankar. Det är viktigt att processera sin sorg, berättar frivilligarbetaren Linda Pyy som var med under söndagen.
Dörrarna var också öppna vid Humana under måndagen klockan 11–13. Då var tre frivilliga på plats utöver Pyy och Alakahri. Alla frivilliga har fått utbildning i krishjälp.

Mer hjälp framöver om behov finns

Behovet att prata ut kan uppstå först i ett senare skede, och Röda Korset är förberedda på att ge mer hjälp framöver vid behov. Tidigare har man till exempel patrullerat i skolorna och erbjudit stöd där.
– Vi på Röda Korset är på sätt och vis neutral mark. Alla är inte bekväma med att prata med församlingen eller med skolan där man har sina bekanta. Det kan vara lättare att öppna upp för någon man inte känner. Dessutom har vi ju tystnadsplikt, vilket vänner och bekanta inte har, säger Pyy.
Röda Korsets mentala stödgrupp i Åboland har tretton frivilliga medlemmar, som själva får avlastningssamtal efter att de gett krishjälp. Frivilliga som är nära berörda av en olycka uppmanas att inte vara med under krishjälpen.
– Men kretsarna är så små att det är svårt att undvika, säger Alakahri.
De frivilliga konstaterar att en sån här olycka är speciell på det sättet att den berör många utöver den närmaste kretsen. Såväl andra skolelever som föräldrar till barn i samma ålder kan ha ett behov av att prata om händelsen.
– Röda Korsets mentala stödgrupp nås på det allmänna nödnumret 112. Man kan vara säker på att man tas på allvar om man ringer, säger Alakahri.

Pargas kyrka öppen under måndagen

Väståbolands svenska församling har också ordnat krishjälp för de närstående. I kväll håller Pargas kyrka öppet för ljuständning, andakt och samtal. I går kunde man prata med församlingens anställda i ungdomslokalen Lyan.
– Vi är beredda på att samtala om allt från praktiska saker kring olyckan till hur man ska orka ta sig vidare. Men det som ofta är viktigast är att vi lyssnar och är närvarande, säger kyrkoherde Harry S Backström.
Bland annat tidningen Iltalehti skrev i söndags att församlingen har inhiberat ett andra läger som skulle ha inletts nästa lördag. Det är dock fråga om ett missförstånd.
– Det handlar om en utflyktsdag, inte ett till läger. Skriftskollägret var tänkt att avslutas på lördag, och det hade då varit möjligt att åka till Himos med bussen som skulle hämta deltagarna. Eftersom lägret avbröts har bussen avbokats.

Rättelse: Pargas stads krisgrupp till förfogande dygnet runt

I den ursprungliga versionen stod det felaktigt att Pargas stads krisgrupp bara är tillgänglig under kontorstid.
Röda Korsets Mentala stödgrupp har ett avtal med Pargas stad om att erbjuda psykisk första hjälp till de direkt drabbade och deras anhöriga under de första timmarna efter en traumatisk olyckshändelse. I gruppen finns frivilliga som har förbundit sig att ställa upp med sin närvaro kvällstid och under helgerna för att de direkt drabbade inte ska lämnas helt ensamma. Eftersom de flesta av de frivilliga i mentala stödgruppen sköter sitt uppdrag i Röda Korset på fritiden har medlemmarna inte möjlighet att rycka ut under arbetstid, därför erbjuder de sina tjänster på kvällar och helger.
Stödgruppen kan också ge stöd och vara en lyssnande part till mer avlägset drabbade efter större olyckshändelse.
Pargas stads krisgrupp är däremot tillgänglig vardagar, kvällar och helger: jourtelefonen är öppen hela tiden. Stadens krisgrupp, som består av professionella (bland annat psykologer, sjukskötare, läkare, socialarbetare) erbjuder psykologisk krishjälp åt de direkt drabbade, alltså offren och deras närmaste anhöriga, efter en traumatisk olyckshändelse. Krishjälpen anpassas efter behov och kan sträcka sig över en tidsperiod på upp till ett år.
Man når stadens krisgrupps telefon på telefonnumret 040-488 6002 . Om krisgruppens jour inte svarar genast kan man lämna ett ringbud, som den jourhavande svarar på så fort som möjligt.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter