Kontinuitet kostar för IFK Mariehamn

Peter Lundberg ser fram emot en ny säsong med IFK Mariehamn, som i år dessutom spelar Champions League. Nya Åland/Lehtikuva

Den 23 oktober säkrade IFK Mariehamn FM-guldet i fotboll genom 2–1 hemma mot Ilves.

Peter Lundberg, som inför sin debutsäsong som huvudtränare var ifrågasatt efter dåliga försäsongsresultat, hade därmed lett laget till första ligatiteln någonsin tillsammans med assistenten Kari Virtanen.

Efter fyra år som assisterande tränare till Pekka Lyyski var ”Lundis” ett – för klubben – naturligt val. För är det någonting som IFK eftersöker och gärna ser sig synonymt med så är det kontinuitet.

Nu när du fått lite distans till det hela, vad minns du bäst från säsongen?

– Jag minns hela resan från första till sista stund. Det är jättesvårt att välja ut specifika ögonblick men visst är Diegos (Diego Assis) avgörande 2–1-mål en sån där höjdpunkt som jag inte kommer att glömma.

– Ett annat minne är hemmamatchen mot Odd i Europa League-kvalet, då vi verkligen gav allt för att nå en kvittering och tvinga mötet till förlängning. Det var en häftig upplevelse.

När slutsignalen gick på hemmastadion WHA den 23 oktober och IFK blev mästare var det många – både supportrar, spelare och ledare – som inte kunde hålla tårarna borta. En del skrattade och andra grät av lycka.

Men inte Peter Lundberg. Han var, utåt sett, lika lugn som vanligt.

– Ja, det blev lite av en tomhetskänsla när vi äntligen var i mål med det som vi under hela säsongen jobbat så hårt för. Det kom så plötsligt.

I sin roll som huvudtränare har Peter Lundberg om inte dagligen så åtminstone veckovis kontakt med media och något som kännetecknar honom är att han är tämligen återhållsam.

Är det ett medvetet val, att vara måttfull i media?

– Absolut. Allt jag gör så gör jag för att nå ett så bra resultat som möjligt. Oavsett om det gäller träningar, matcher eller kontakt med media.

– Och jag vet att ni (media) gärna skulle ha smaskigare citat där jag säger att vi ska ta guld eller dylikt men det kommer jag inte att säga. Jag vill inte sätta press på klubben, jag vill undvika onödiga spekulationer och jag vill inte ta bort fokus från det som jag anser vara allra viktigast – den dagliga verksamheten.

När IFK nu går in i en ny säsong gör man det som regerande mästare. Känner du av en ökad press?

–  Nej. Jag skulle säga att jag kände mer press i fjol när jag var helt ny som huvudtränare. Nu har vi ett bra år bakom oss och hoppas kunna jobba vidare på det.

– Sen vet jag så klart att folk runt omkring säkerligen förväntar sig mera i år än vad man gjorde inför säsongen i fjol. Så är det i fotboll, att man alltid bedöms efter resultat.

IFK Mariehamn har inte spikat sin trupp för 2017 utan letar fortsättningsvis efter åtminstone två spelare – en offensiv och en målvakt.

När räknar ni med att spika truppen?

– Det dröjer nog ett tag. På målvaktssidan är vi inte nära en lösning ännu. Om jag säger så här, ni kan nog inte förvänta er att vi presenterar en ny målvakt denna vecka i alla fall.

När IFK blev ligamästare säkrade man åtminstone 550 000 euro i extraintäkter – Uefa premierar den finska mästaren med 250 000 euro och kommande Champions League-kval genererar minst 300 000 euro i prispengar.

I samma stund var det nog många supportrar som drömde om en ökad satsning på spelartruppen. Hittills har klubben förlorat fem spelare (Diego Assis, Dever Orgill, Walter Viitala, Josef Ibrahim och Thomas Mäkinen) men bara värvat in tre (Aapo Mäenpää, Rezgar Amani och Luckymore Mkosana).

– Men då söker vi som sagt efter åtminstone två spelare till, säger Peter Lundberg, som också vill klargöra en sak.

– Och även om vi inte tar in flera spelare än vi blir av med så satsar vi ändå mera i år än vi gjorde i fjol. Och i fjol satsade vi mera än vi gjorde året före det.

Peter Lundberg pausar kort och tar ny sats.

– Jag tror inte att alla tänker på det men kontinuitet, som vi eftersträvar, kostar. Det säger sig självt att när det går bra för en klubb och spelarna presterar på planen så vill de ha högre lön nästa gång de skriver nytt kontrakt. Det finns spelare i laget som på bara några år nästan fördubblat sina löner.

Lundberg tar mittfältaren och försvarsspelaren Philip Sparrdal Mantilla som exempel.

– När Philip skrev på kom han, via provspel hos oss, från Djurgården där han varit bänkad och dragits med diverse skador. Nu är han ligamästare och spelade dessutom regelbundet under säsongen. Det är klart att han är värd mera nu än då.

IFK Mariehamn spelar sin första träningsmatch den 14 januari, då Ålands öspelslag står för motståndet.

Den 29 januari spelar laget sin första tävlingsmatch, hemma mot FC Legirus Inter i Finlands cup.

(FNB–Victor Sundqvist)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*