Konstens natt på svenska fyllde Akademikvarteren med glada människor

Pojke sitter pappas axlar
Arne Alligator satte fart på både son och pappa, Emil och Daniel Nyberg från Åbo. Foto: Stefan Holmström

Evenemanget startade i Gadolinia med föredrag om både evenemangets historia och vetenskap men den verkliga rivstarten utomhus kom med barnprogrammet på Stora scenen på Hus Lindmans gård. Först Ville Viking och sedan Arne Alligator.

Det var toppenstämning och Emil, som satt på pappa Daniel Nybergs axlar, stornjöt av showen. De verkade som om nästan alla barn kunde sångerna utantill, stämningen var lika fartfylld och det fina vädret bidrog såklart.

Två flickor och en kvinna lutar sig över ett bord
Ulla Willner, med döttrarna Emilia och Mathilda, var på besök från Luxemburg. Foto: Stefan Holmström

I grannkvarteret, på Gadolinias gård, satt femåriga Mathilda och nioåriga Emilia vid pysselstationen. Systrarna var långväga gäster, hela vägen från Luxemburg. Mamma Ulla Willner kommer från Åbo men har bott länge utomlands.

– Det är så trevligt här ikväll. Jag har träffat bekanta jag inte sett på evigheter och så är det så skoj att höra finlandssvenska överallt.

I Boktornet uppträdde bland annat ståupp-duon Arne & Victor. Katedralskolans elever Arne Linna och Victor Ånäs skämtade bland annat om hur det är att gå i skola och hur det kan gå lite språkligt tokigt då man som svenskspråkig inte behärskar finska.

Flicka spelar piano utomhus
Fjortonåriga Olga Zelikman från Moskva spelade på Sibeliusmuseets gård på ett av de många pianon som hade placerats ut i staden. Foto: Stefan Holmström

På Sibeliusmuseets gård stod ett orange piano. En av dem som spelade var 14-åriga Olga Zelikman., som var på plats tillsammans med mamma, pappa och lillasyster.

– Vi besökte tidigare idag Muminvärlden. Jag har varit där en gång tidigare, när jag var sex, säger Moskvabon Zelikman, som passade på att erbjuda en liten spontan konsert.

Pianot var populärt. Senare på kvällen passade också tidigare chefdirigenten för Åbo filharmoniska orkester, Leif Segerstam, att spela ett stycke (kolla in videon ovan).

Inne i Sibeliusmuseet serverades ett proffsigt, mångsidigt program, bland dem duo Slama & Erdmann. Det vara bara att sluta ögonen och drömma sig bort med tonerna av flöjtisten Helena Slama och harpisten Marleene Erdmann, som studerar vid musiklinjen i Puolalanmäen lukio.

Fyra musiker spelar tuba.
Tubatämjarna uppträdde i Sibeliusmuseet.

En underbar kontrast till dem var Tubatämjarna, en Åbobaserad grupp som funnits över 20 år. Möjligheten att höra en tubakvartett ges inte varje dag!

Senare samma kväll var det Marjan Raar som äntrade scenen för dans, med ett femton minuters avsnitt ur sin solodansföreställning ”RAW”, som hade premiär i vintras.

Kvinna dansar på scen
Marjan Raar dansade ett femton minuters avsnitt ur verket ”RAW”. Foto: Stefan Holmström

Så fanns givetvis alla de som inte uppträdde men som såg till att kvällen blev en helhetsmässig upplevelse. Arrangörer och fixare av alla de slag, som på Gadolinias gård – där man kunde man känna en lockande doft.

Lydia Brenner, Minea Friman och Sandra Metsämäki serverade läckra våfflor. Foto: Stefan Holmström

Vid nästa husknut stod nämligen Lydia Brenner, Minea Friman och Sandra Metsämäki och värmde de fyra våffeljärnen.

– Det blir rusning här när Arne Alligators konsert tar slut, gissade de glatt.

Utomhusscen med massor av barn i publiken
Det var program hela kvällen på Stora scenen på Hus Lindmans gård.

16.8 kl 00.40: Artikeln uppdaterad med video och små kompletteringar

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*