Konst: Jouko Korkeasaari i Åbo Konstmuseum

Pusselbitar. Väggen med målningar i Jouko Korkeasaaris installation ”Glorias hem” utgör ögonblick ur en fiktiv karaktärs liv. Foto: Johanna Bruun

Åbo Konstmuseum

Studion.
Jouko Korkeasaari.
Målningar.
Till 29.1.

Jouko Korkeasaaris (f.1971) installation av målningar i Åbo konstmuseums studio fyller en hel vägg. Korkeasaari, som tidigare arbetat med installationer enligt en liknande morbid estetik, har nu återvänt till måleriet. Installationen ”Glorias hem” utgår från en fiktiv person, inte långt ifrån de dockliknande karaktärerna konstnären gjort sig känd för.

I målningarna får betraktaren en inblick i Glorias liv. De är som narrativa som illustrationer, men utan att egentligen berätta någon sammanhängande historia. Varje målning utgör brottstycken eller ögonblick av en fiktiv persons liv, målade i en 1800-tals stil med murriga färger och ödesmättade scener. Referenserna till skräckfilmer och det filmiska berättande är starka.
Korkeasaari bygger upp scener som liknar stillbilder ur en film eller pjäs. Detta, att antyda saker och skapa bilder fulla med spänning genom en noga uttänkt avgränsning och ett spel med laddade symboler fångar betraktaren. Liksom ett ord som går att läsa trots att vissa bokstäver skulle fattas, skapas det en berättelse i ens huvud, som kan variera beroende på vem som står framför verket. Man fyller själv i de blanka sidorna

Tekniskt sett skiljer sig Korkeasaaris måleri från sina realistiska 1800-tals förebilder. Hans penseldrag är förenklade, nästan naivistiska och utan allt för mycket detaljer. Också detta för in helheten på ett fiktivt och berättande spår.
Korkeasaaris verk är inte jätteintressant eller nyskapande, men han uppvisar en dramatisk förmåga som har potential och hela väggen med sammanhängande målningar fungerar bra, som grepp skulle jag gärna se flera liknande lösningar.

Johanna Bruun

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*