Kölden körde elförbrukningen i höjden

Energiproduktion. Den hårda kölden gjorde att energiproduktionen hos Åbo Energi närmade sig rekordnivåer på torsdagen. Foto: J-O Edberg

Den stränga kölden har fått elförbrukningen att närma sig rekordnivå i Åboregionen.

Hos Åbo Energi var elförbrukningen uppe 280 megawatt när den var som störst på torsdag morgon.

På dagen när temperaturen sjönk minskade förbrukningen men den väntades öka igen till kvällen.

Jukka Huhtala, chef vid Åbo Energis driftscentral, räknar med en klar ökning.

– Vi uppskattar att förbrukningen stiger till 290 megawatt mellan klockan 18 och 22 på kvällen. Den böjar närma sig fjolårets rekordnivå. Men det är en bit kvar dit ännu, säger Huhtala till ÅU.

Under köldknäppen i början av januari i fjol överskred elförbrukningen 300 megawatt.

– Det är alla tiders rekord hos oss. Men knappast slår vi det rekordet nu, säger Huhtala.

Fjärrvärmeförbrukningen steg på torsdag morgon till 700 megawatt. En hög nivå, men också den förbrukningen underskrider rekordet på 830 megawatt från januari i fjol.

Timo Honkanen, vd i Åbo Energi, säger att det för tillfället inte finns något tryck på att elpriserna ska stiga trots att den hårda kölden gjort att elpriset på den nordiska elbörsen stigit klart.

– Tillfälliga prisfluktuationer på elbörsen påverkar inte konsumentpriserna. För tillfället är prisutvecklingen på elmarknaden stabil, säger Honkanen.

På riksnivå närmade sig elförbrukningen också rekordnivåer. Enligt Arbets- och näringsministeriet var förbrukningen mellan klockan 8 och 9 på torsdag morgon över 14 000 megawatt.

Fingrid, som ansvarar för elsystemet, förutspådde att förbrukningen stiger till cirka 14 500 megawatt på eftermiddagen.

Elförbrukningen i Finland nådde sin högsta nivå för ett år sedan, cirka 15 100 megawatt.

På fredag som är helgdag väntas det däremot gå åt klart mindre elektricitet än på torsdagen.

Den kallaste temperaturen som uppmätts denna vinter är nu minus 41,7 grader, uppger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog. Det nya köldrekordet uppmättes i Muonio vid ettiden på natten.

Också i Salla närmade sig temperaturen rekord i natt. Enligt jourhavande meteorologen Ari-Juhani Punkka var det 41,4 grader kallt i Salla.

Den stränga kölden fortsätter i hela landet också i dag. Kallast är det i Lappland, där temperaturerna allmänt rör sig kring 30 minusgrader.

Meteorologiska institutet varnar för bitande köld i de södra och mellersta delarna av Finland. Speciellt på sydkusten gör nordanvinden kylan bitande. I norr varnas för sträng köld. (ÅU/FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*