Förflytta dig till innehållet

Knivattacken lamslog Åbo centrum

Till minne av ett av offren för knivhuggningen. Foto: Pia Heikkilä

Många detaljer är fortfarande oklara beträffande den blodiga knivattacken i Åbo centrum i fredags eftermiddag.

Vid polisens presskonferens klockan 19 på kvällen i polishuset i Åbo kunde polisen inte bekräfta den misstänkta gärningsmannens identitet och polisen hade då ännu inte hunnit förhöra honom.

Kriminalöverkommissarie Markus Laine, polisöverdirektör Seppo Kolehmainen, polischef Tapio Huttunen, inrikesminister Paula Risikko och kriminalöverkommissarie Teijo Ristola hade sammankallat till presskonferens . Foto: Kim Lund

Polisen vill inte heller bekräfta att det rör sig om ett terrorbrott, och säger att alla utredningslinjer är öppna.

Den misstänkta gärningsmannen vårdas på ÅUCS för en skottskada som han fick i låret då polisen sköt honom med ett skott på Brahegatan.

Det var en polispatrull vid Sydvästra Finlands polisinrättning som grep mannen, och i samband med gripandet beslagtog polisen också den kniv som misstänks ha använts vid dådet.

Några övriga vapen påträffades inte.

Färska blodspår på platsen där den misstänkta gärningsmannen sköts. Foto: Kim Lund

Händelserna fick sin början klockan 16.02 då det första larmsamtalet om en knivhuggning på Salutorget i Åbo ringdes till nödcentralen. Gärningsmannen flydde mot Trätorget och enligt ögonvittnen jagade flera civilpersoner honom.

Under sin flyktväg knivskar han flera personer och polisen bekräftar att två personer har döddats i attacken. Utöver de två som dödades, skadades åtta personer. På kvällen vårdades tre personer på intensivvårdsavdelningen.

Alla drabbade offer är vuxna, men polisen ger inte ut några närmare uppgifter om deras ålder eller kön.

Klockan 16.05 hade mannen oskadliggjorts utanför en frisörsalong på Mariegatan. (Se separat artikel).

Under den pågående polisoperationen tömdes också köpcentret Hansa och polisen gick ut på Twitter med en uppmaning till Åboborna att hålla sig borta från centrum

Tungt beväpnad polis patrullerade Salutorget. Foto: Kim Lund

Kriminalöverkommissarie Markus Laine vid CKP utesluter inte att det kan finnas flera gärningsmän, men han säger att det är osannolikt.

– Det finns inga vittnesuppgifter om att det skulle ha varit flera attackerare.

Polisen ska nu gå igenom det digra material som finns från olika övervakningskameror kring centrum för att komma vidare i utredningen och för att kunna presentera mera fakta kring attacken. Så fort det är möjligt ska polisen förhöra den gripne i hopp om att finna ett motiv för dådet.

Polisen önskar också komma i kontakt med eventuella ögonvittnen.

Polisen satte in alla tillgängliga resurser efter knivattacken. Foto: Kim Lund

Utredningen leds av Centralkriminalpolisen i Åbo i nära samarbete med bland annat Skyddspolisen, Sydvästra Finlands polisinrättning och den internationella polisorganisationen Europol.

Polisen går också igenom utlänningsregistret om gärningsmannen kan finnas antecknad där, säger inrikesminister Paula Risikko (Saml) som också deltog i presskonferensen.

– Det är tungt för alla, i synnerhet för offren och deras anhöriga och jag riktar mitt varmaste deltagande till dem.

Inrikesminister Paula Risikko. Foto: Stefan Holmström

Senare under kvällen skulle hon träffa president Sauli Niinistö som var på väg till Åbo på grund av attacken.

Polisen har höjt sin beredskap och det kommer att synas flera uniformerade poliser än vanligt i gatubilden de närmaste dagarna. Också Gränsbevakningen har höjt sin beredskap i Åbohamn, Åbo flygplats och på Helsingfors-Vanda flygplats.

Här sköts den misstänkta gärningsmannen

Polisen sköt den misstänkta gärningsmannen vid Trätorget på Brahegatan i går lite över fyra. ÅU:s reporter på plats vittnar om en stor blodfläck på gatan och enligt uppgifter till ÅU ska mannen innan han blev skjuten ha knivhuggit en person i korsningen av Mariegatan och Brahegatan.

Polisen sköt den misstänkta gärningsmannen utanför en frisörsalong på Mariegatan. Foto: Kim Lund

De anställda i frisörsalongen berättar om en smått panikartad situation då polisen riktade sitt vapen mot mannen endast ett par meter utanför frisörsalongen. Polisen sköt endast ett skott. Frisören säger att mannen såg utländsk ut och att han träffades i benet. Hon berättar att mannen då hade en stor kniv i handen.

Medan ÅU är inne i frisörsalongen kommer två gråtande tonårsflickor in. De talar i telefon och ber sina föräldrar komma efter dem. De anställda låser dörren. Också grannbutikerna har låst sina dörrar och på Eriksgatan håller R-kiosken stängt.

Artikeln uppdaterad. Mannen sköts på Brahegatan.

Artikeln uppdaterad 19.8 kl 20.10 med en precisering av offrens antal.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *