Förflytta dig till innehållet

#Klimatval efterlyses

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kommer ni ihåg #klimatval? Jo, det var ju så att riksdagsvalet skulle vara ett klimatval. Men tji fick vi. Idéer kastades runt, från beskattning av flyg och kött till förbud av bränslemotorer, bara för att vara väljarna tillfreds. Det är ett faktum att människor är oroade för klimatförändringen. Rekordmånga deltar i marscher och protester runtom i Europa. Klimatförändringen är ett verkligt hot mot hela vår civilisation. Men det är ren opportunism att deklarera en flygskatt.
Finland står endast för 0,14 procent av världens utsläpp. Detta betyder inte att vi ska låta bli att göra något – tvärtemot.Men, vi kan med stor sannolikhet förmoda att finsk beskattning av flyg skulle leda till att flygen till Asien mellanlandar i Tallinn istället för Helsingfors–Vanda. Ifall vi förbjuder försäljningen av fordon med bränslemotorer i Finland kan finländare hämta sig en ny bil från Tyskland på ett par dagar. Beskattningen av kött är likgiltig så länge som EU subventionerar kött- och mjölkproduktionen med cirka 30 miljarder euro per år. För att sätta det här i proportion: Europeiska kommissionen har föreslagit en fördubbling av Erasmus-budgeten från 15 till 30 miljarder euro – för en period på sju år.
Om flygskatt är opportunism, vad ska man då tala om? Lösningar på EU-nivå. EU saknades överhuvudtaget i riksdagsvalsdebatten, trots att vi i valet valde vår följande statsminister, som leder landets EU-politik och Finlands ordförandeskap i EU. Var fanns debatten om EU:s utsläppshandel? Energiunionen? Klimatinvesteringar? Den 26 maj röstar finska folket om de 13 personer som representerar oss i Europaparlamentet. Låt kandidaterna lägga konkreta förslag på bordet. Jag kan börja med två: EU:s utsläppsmål ska höjas från 40 procent till 55 procent till 2030 och reformen av den gemensamma jordbruksreformen måste innehålla strikta miljökrav. Jag deklarerar #klimatval.
Matilda af Hällström
Europaparlamentskandidat, Samlingspartiet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter