Klassiska köttbullar med en tvist

Krydda köttbullarna med chili och vitlök för en koreansk twist. Glöm inte att glacera! Foto: Sofie Sergelius

Vem har sagt att det bara är de klassiska köttbullarna som hör hemma på julbordet? Med rätt ingredienser kan du göra dem både vegevänliga och mer spännande.

Koreanska köttbullar

Variera köttbullarna på julbordet med olika kryddningar

4 portioner
Köttbullar:
400 g köttfärs
1 msk harissa
2 msk sojasås
2 tsk vitlöksklyftor
1 st vårlök
1 tsk flytande honung
1 dl pankomjöl
1 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Glaseringssås:
3 msk korenansk gochujang
kryddsås
2 msk honung
2 msk ketchup
2 msk risvinsvinäger
1 msk sojasås
1 tsk sesamolja

Tillbehör:
2 msk sesamfrön
1 st vårlök

Värm ugnen till 200 grader.
Finhacka vårlöken och blanda ihop samtliga ingredienser till köttbullssmeten.
Fukta händerna, ta en matsked av smeten mellan händerna och rulla ut köttbullarna. Lägg de färdiga köttbullarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Grädda köttbullarna på mellersta falsen i 20 minuter.
Blanda ihop samtliga ingredienser för glaseringssåsen i en liten kastrull.
Koka upp och låt koka tills såsen tjocknat, ca 5 minuter.
Pensla glasyren på köttbullarna och toppa med rostade sesamfrön och finhackad vårlök.

Köttbullar gjorda på svarta bönor är lättlagade och smakrika! Foto: Sofie Sergelius

Svartbönsbullar

Vegetariska svartbönsbullar är ett ypperligt alternativ till köttbullarna på julbordet.

4 portioner
3 dl kokade svarta bönor
1 dl ströbröd
1 st gul lök
1 msk krossade linfrön
3 msk vatten
1 krm vitpeppar
0,5 tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 msk färsk rosmarin

Värm ugnen till 180 grader.
Blanda krossade linfrön med vatten och ställ åt sidan 10 minuter.
Riv löken fint och finhacka rosmarinen.
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa slätt.
Ta en matsked av smeten och rulla till bullar mellan händerna.
Lägg alla bullar på ett bakplåtspapper och grädda på mellersta falsen i 40 minuter

Servera bullarna som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad. Foto: Sofie Sergelius

Kofta med tahinisås

Kofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern.

4 portioner
Kofta:
0,5 st gul lök
0,5 dl färsk mynta
1 tsk salt
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 krm vitlökspulver
1 krm malen kryddpeppar
1 krm chiliflingor
1 st äggula
400 g köttfärs
1 msk olivolja

Tahinisås:
1 dl tahini
0,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
1 st citron
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Värm ugnen till 175 grader.

Skala och skär löken i grova bitar och placera i en matberedare tillsammans med mynta och persilja. Mixa tills löken hackats riktigt fint och blandats ihop med örterna. Tillsätt övriga kryddor och kör i cirka en minut tills allting blandats ihop.
Lägg till köttfärsen i matberedaren i etapper, mixa mellan varven. Tillsätt äggulan tillsammans med sista köttfärsen. Mixa ihop till en jämn blandning.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Ta en rågad matsked av köttfärssmeten och rulla till en jämn köttbulle med fuktiga händer (så att smeten inte ska fastna i händerna). Upprepa tills all köttfärs formats till köttbullar.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i ett par minuter tills de fått en vacker brun yta. Köttbullarna behöver inte vara genomstekta eftersom de färdigställs i ugnen.
Placera alla stekta köttbullar på ugnsplåten och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Tillred tahinisåsen medan köttbullarna är i ugnen. Gör såsen genom att sätta tahini, olivolja, citronsaft, salt och peppar i en matberedare. Kör på medelhastighet och tillsätt vattnet i en tunn stråle tills det bildats en jämn och slät sås.
Servera de färdigt gräddade köttbullarna med tahinisåsen.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*