Kimitoön får ny skyddsplan för grundvattenområden

ÅU-foto

Kimitoöns kommun och NTM-centralen i Egentliga Finland ska tillsammans uppdatera skyddsplanen för grundvattenområdena på Kimitoön. Enligt den nya klassificeringen, som gjordes 2018, finns det 10 grundvattenområden på Kimitoön.

I samband med uppdateringen kommer man att skicka en riskkartläggningsförfrågan till fastigheter som finns på grundvattenområdet. Syftet är att få mera information om fastigheternas jordvärmesystem, oljecisterner, kemikalier, jordbruk samt avloppsvattenbehandlingssystem.

De nya kraven för avloppsvattensystem på grundvattenområden bör uppfyllas senast den 31 oktober i år. Senast den 31 december ska underjordiska bränsle-, kemikalie-, och oljecisterner på grundvattenområden bytas ut mot dubbelmantlade cisterner med läckagelarmsystem.

Syftet med den nya skyddsplanen är skydda grundvattenområdena och bibehålla förekomsten av grundvatten. I skyddsplanen beskrivs de hydrogeologiska förhållandena, grundvattnets kvalitet och riskerna för grundvattenområdena på Kimitoön.

Skyddsåtgärderna definieras utifrån kartläggningen när den är klar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*