Kimitoöföretagare satsar på nyare sätt att rena dålig inneluft

T.v. Juha-Pekka Seppälä och Esko Vanhanen är beredda att ta itu med inneluftproblem.

På Kimitoön finns det många fastigheter som garanterat skulle ha nytta av den här metoden.

Det säger Juha-Pekka Seppälä, företagare på ön inom fastighetsskötsel, om en för honom ny teknik som han tar i bruk nu, nämligen desinfektion av ventilationskanaler med en metod som kallas fotohydrojonisering. På samma gång som kanalerna renas så renas luften i hela rummet.

En knappt halv meter lång apparat sätts in i ventilationskanalerna och renar dem från mikrober; huset får frisk och bra inneluft. Skolor, fastigheter med livsmedelshantering, vårdfastigheter och daghem  är  exempel på hus där metoden gör stor nytta. Men också i egnahemshus kan metoden användas.

– För dem som bygger egnahemshus i dag betyder en tilläggskostnad på cirka 1.000 euro ingenting, så sådana här borde ingå i alla moderna husbyggen, säger Seppälä.

För hus utan maskinell ventilation finns en bordsmodell, som man sätter på lika enkelt som man tänder en lampa. Då luften är renad i en del av huset är det bara att flytta apparaten. Seppälä skaffar nu ett par sådana för uthyrning.

– Det här är vad jag vet helt nytt på Kimitoön, så husägare vill kanske hyra en apparat först och inte köpa en egen direkt, säger han.

Ute i världen är tekniken känd och använd sedan drygt tio år. Men sällan i Finland.

– Den här metoden förväxlas med ozoneringen, som är en engångsgrej för att sanera till exempel mögeldrabbade hus. Medan ozoneringen pågår får ingen vistas i lokalen men ozoneringen har någon gång utförts fel. Sedan dess finns det stor misstro också mot den här tekniken med fotohydrojonisering, säger Seppälä.

Han har redan i några års tid utfört ozonering av hus med akuta inneluftproblem. Då hans ozongenerator började bli till åren så letade han på nätet efter en ny, och kom så i kontakt med Esko Vanhanens företag Norketek oy, specialiserat  på luftrening. Nu har de inlett samarbete.

Vanhanens erfarenhet är att det inte finns två människor som uppfattar inneluft på samma sätt.

-Därför kan det i till exempel en del skolor finnas sådana som reagerar starkt medan andra inte alls har problem. Jag minns ett fall där en skola i smyg köpte en bordsmodell av den här luftrenaren, eftersom kommunens tekniska personal sade nej. Men lärarna visste vad de behövde och såg till att den blev köpt, och så kunde musikklassrummet igen användas utan problem.

Vanhanen tror att miljoner kunde sparas om man använde den här metoden i stället för att bygga om ventilationssystem då det är problem.

– Dessutom skulle många slippa bli förkylda, för fotohydrojonisering eliminerar virus och luftburna bakterier som sjuka sprider omkring sig, säger Vanhanen.

– Mest feedback får jag ändå beträffande måndagsmorgnarna. Mina kunder säger att det inte alls känns lika tungt att komma på jobb om inneluften är bra och man inte möts av en unken lukt, säger Vanhanen.

Kort kan man beskriva fotohydrojonisering som en oxidationsprocess där dålig lukt och oönskade mikrobämnen återgår till syre, vatten och koldamm.

Metoden kallas på engelska photohydroionization, förkortat PHi, och apparaterna som behövs för det tillverkas i USA.

Två modeller. Den t.v. kan sättas in i en ventilationskanal, den andra är en bordsmodell lämplig för egnahemshus.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*