Khalil tror på Pargasbornas godhet

Mahmoud Haval Khalil hoppas kunna öppna sin pizzeria på tisdag. Foto: Kim Lund

Mahmoud Haval Khalil tog över Pargas kebab och pizzeria för ungefär tre månader sedan. Han kom till Finland från Kurdistan och har i dag finländskt medborgarskap.

I fredags jobbade han som normalt i pizzerian på Strandvägen. Med sig hade han en kamrat och runt borden satt en handfull sena matgäster.
Strax före klockan 2 på natten till lördagen slängde någon in ett cykelställ och en järntrall genom det stora fönstret mot gatan. Mannen hotade döda Khalil och hans kamrat, samtidigt som mannen gjorde en Hitlerhälsning.

– Han ropade att han ska döda mig. Jag blev så klart rädd och jag visste inte om det var flera gärningsmän. Jag bara väntade och ringde polisen.

Polisen fick larmet klockan 01.46 natten till lördagen då en man slog sönder fönstret på Pargas kebab och pizzeria och hotade döda ägaren. Foto: Kim Lund

Polisen grep mannen utanför pizzerian ungefär en halvtimme efter dådet. Han misstänks för skadegörelse och olaga hot. Khalil tror att mannen angrep pizzerian som hämnd för fredagens knivattack i Åbo.
En logik som Khalil inte kan förstå.

– Det som hände i Åbo har berört oss alla oberoende av nationalitet. Vi invandrare är dubbelt så sorgsna som finländarna, och vi fördömer dylika smutsiga dåd. När det händer i Åbo, i Tyskland, i Kurdistan eller Mellanöstern är det alltid lika sorgligt när människor dör.

Om gärningsmannen i Pargas tror att han gjorde något bra, tror han fel, säger Khalil. Angreppet bara ökar motsättningarna mellan finländare och invandrare och det är fel.

– Han sänker sig till samma nivå som gärningsmannen i Åbo och skapar rädsla och osäkerhet i Pargas. Men vi ska inte vara rädda för varandra. Om det är en Pargasbo som slog sönder fönstret, så skuldbelägger jag inte alla Pargasbor för det.

Mahmoud Haval Khalil tackar Pargasborna för det stöd han fått efter att han dödshotades natten till lördagen. ”Det finns goda människor i Pargas”

Dagen efter attacken mot pizzerian var Khalil ännu mycket sorgsen men nu vill han gå vidare. Han säger sig ha haft ett gott förhållande med sina kunder och med Pargasborna och han tror sig ha det också efter veckoslutets händelser.

Han vill tacka alla som har visat honom sitt stöd. De kunder som var inne på pizzerian under vandaliseringen kom och kramade honom och bad om ursäkt å Pargasbornas vägnar. I söndags när han städade stannade folk upp och hälsade på honom och han märkt på folks blickar att de har varit berörda.

– Ett speciellt tack vill jag rikta till den som lämnade en blomma utanför pizzerian. Den har hjälpt mig att glömma och jag lyfter på hatten för denna person.

– Det finns goda och trevliga människor i Pargas och jag ser ljust på framtiden.

I höst ska Khalil förnya menyn och göra om interiören i PKP.

Pargas kebab och pizzeria öppnar på nytt på tisdag. Under hösten ska Khalil förnya menyn och göra mindre förändringar i interiören.

HÄR SAMLAR VI ALLT MATERIAL OM ÅBOATTACKEN

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*