Kampen om muminparken i Karlstad kan bli långvarig
Får någon annan finländsk ort än Nådendal en muminpark? Eller öppnas en temapark i Sverige annanstans än i Karlstad?
Det är några frågor för Tomi Lohikoski, vd vid Muminvärlden i Nådendal.
– Vi har ensamrätt på muminparker i Europa. Licensägaren Moomin Characters ser gärna att vi använder den rätten. Därför nappade vi då vi i fjol blev kontaktade från Karlstad, säger han.
Eftersom den staden ligger halvvägs mellan Oslo och Stockholm skulle det finnas gott om besökare. Och Karlstads friluftsområde Skutberget vid stranden av Vänern skulle passa bra.
Nu har Karlstad två detaljplaner under arbete; dels en för området där muminparken skulle komma och dels en för hela Skutberget.
– Blir det besvär – ja då får vi väl vänta. Muminparken medför så stor inverkan på omgivningen oavsett plats att det säkert blir besvär också annanstans än i Karlstad. Men i våras då det blev känt att vi siktar på Karlstad tog flera svenska kommuner kontakt och sade att de har lämpliga områden, säger Lohikoski.
Också någon finländsk ort kan komma i fråga, kanske då med en mindre park än den Nådendal har.
I Karlstad säger kritikerna att det har smusslats mycket i muminfrågan.
– Ansvaret för informationen ligger helt på staden. Vi kan inte ge ut så mycket innan Moomin Characters har godkänt allt. Vi har gjort en förstudie som är halvfärdig men staden ville lägga ut den ändå. Beträffande tidigare beslut så har Karlstad sedan länge en upplevelseanläggning inskriven i en översiktsplan, säger Lohikoski.
Översiktsplanen är från 2012 och talar om en sådan anläggning på Skutberget.
Dessutom nämns en temapark i det planprogram som gjordes inför en detaljplan.
–I planprogrammet är det tydligt specificerat att temaparken ska vara mindre och ligga längre från friluftsområdet än det som Muminvärlden nu har utlovats. Det blev ingen kritik 2012 då inga naturvärden var hotade. Nu när Muminvärlden vill ta vatten i anspråk och den mest uppskattade delen av Skutberget är det en avsevärd skillnad, säger Kristian Petrov, lektor i kulturstudier vid Karlstads universitet.
Där har 27 forskare, bland dem Petrov, tittat grundligt på de dokument som Karlstad och Muminvärlden har publicerat.
– Det sägs att dokumenten på stadens hemsida bara är en del av beslutsunderlaget. Mera än så har vi inte fått veta. Det blir nog diskussion vid stadsfullmäktiges möte i februari. Bristen på transparens gör frågan intressant ur journalistisk och demokratisynpunkt, liksom den breda mobiliseringen mot muminparken, säger Petrov.
Många reagerade först positivt eftersom de gillar mumintrollen.
– Med ökad insikt om hur det kan påverka natur- och friluftsvärden har kritiken ökat lavinartat, även om nya jobb utlovas.
Nejsägarnas Skutbergets Wenner är nu Karlstads andra största förening.
Ordförande Thomas Martinsson säger att om det blir ja till muminparken återstår som rekreationsområde en mer svårtillgänglig del som dessutom kan översvämmas. Översvämning här är ett känsligt kapitel eftersom viken invid utgör stadens dricksvattentag.
– Mycket måste flyttas och byggas på nytt om Muminvärlden får komma hit. Vi har föreslagit en udde på en halvö, Gerholmen, med en motorbana som granne. Bra förbindelser, bra läge nära stan, plats för campingområde, tillgängligt per båt. Vi förstår inte varför ett färdigt utbyggt rekreationsområde som Skutberget med motionshall etcetera ska behövas för Muminvärlden.
–Ett ja till Muminvärlden följs av besvär ända till Svea hovrätt. K-märkta stugor, arrendatorsrätt, vattenskydd (Vänern) och fornlämningar är några av punkterna som i så fall åberopas, säger han..
Karlstads näringslivsstrateg Marianne Andersson, projektledare för utvecklingen av Skutberget, har många utredningar på gång kring en muminpark.
– Att vi ska utreda möjligheterna för en etablering är beslutat av politikerna, påpekar hon.
Utredningarna behövs för utkastet till ny detaljplan för Skutberget, med Muminvärlden inritat. Sedan ska utkastet ställas ut, då har sakägare rätt att yttra sig. Därefter görs en granskning – troligen i höst – och sista punkten är att planen, med Muminvärlden inritad, blir antagen. I så fall betyder det ett ja till Muminvärldens etablering, inga ytterligare beslut behövs.
Andersson tillägger att av tio undersökta lokaliseringsalternativ är Skutberget bäst. Till Gerholmen måste man köra via ett industriområde, och Gerholmens terräng är alldeles platt.
– Får vi muminparken till Skutberget flyttar vi på de funktioner som finns där vilket ger Karlstadsborna chans till ett ännu bättre rekreationsområde än i dag, säger hon.
Fakta
Muminvärlden/Skutberget
Muminparken skulle behöva 17,5 hektar plus 4,8 hektar som p-plats för 700 bilar.
Man räknar med 200.000 besökare per år.
En manifestation mot muminparken samlade 1.000 personer i december, en Fb-grupp ”Värna Skutbergets friluftsområde” har 9.500 medlemmar, 76 procent av nästan 9.000 röstande i en SVT-enkät sade nej.
Studerande från annat håll i Sverige har kommit till Karlstad för att följa frågan, göra fältarbete och skriva magisteruppsatser eftersom frågan upplevs som så intressant ur främst demokratisynpunkt.
ÅU skrev om Muminvärlden och Karlstad den 16 juni 2017 och den 25 januari 2018.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.