Kallonen kämpar för mera speltid

Spelar idag mot KeuPa? Kevin Kallonen trodde igår på förmiddagen att han spelar bortamatchen mot KeuPa idag eftersom skador och avstängningar sliter på TuTo:s backbesättning. Foto: Johan Backas

Ishockey. Efter två matcher i Mestis med TuTo känner Kevin Kallonen, uppvuxen i Kimito, att han hänger med i det fartfyllda spelet.

I somras skrev han på för Åboklubben men han fick vänta ända till efter nyår innan debuten kom.
– Det är klart att det varit tungt, jag hade hoppats få spela tidigare men vi har väldigt många bra spelare och haft lånespelare från ligan, så det har tagit lite tid, säger Kallonen.

Debuten kom den 6 januari i Iisalmi. TPS-lånet Martin Berger blev överraskande kallad tillbaka till ligatruppen när TuTo redan hade anlänt till bortamatchen kvällen före.
– På kvällen i hotellet anade jag att jag kommer att få spela, och på morgonen berättade tränaren Miika Elomo det åt mig. Lite nervös var jag de första bytena men sedan gick det bättre.

Redan under ett av de första bytena drog Kallonen på sig en två minuters utvisning efter att lite väl bryskt ha stoppat en motståndare.
– Jag var lite väl ivrig och försökte få in en bra tackling. Det kändes jobbigt att åka till utvisningsbåset, men som tur var lyckades IPK inte göra mål, säger Kallonen.

TuTo vann matchen med 6–2 och Kallonen fick gott om speltid, cirka 13 minuter. Dagen efter vankades match mot Jokipojat i Joensuu. Där blev det förlust med 2–1 och cirka sex minuters speltid för Kallonen.

– Det var en jämn match med mycket spel i numerärt överläge och underläge, därför blev det färre minuter för mig, säger Kallonen.

Trots att han hade hoppats på mera speltid tycker Kallonen att han gått framåt mycket under halvåret i TuTo. Träningarna är högklassiga och gör att han utvecklar sitt spel omedvetet.
– Allt måste gå snabbare: benen, pucken, beslutsfattandet. Att jag känner att jag går framåt gör att det inte känns lika surt att inte få spela.

Spelar gärna hemma. Kevin Kallonen har hittills bara spelat bortamatcher, bara arbetena med att få isen i Kuppishallen i skick igen är klara skulle han gärna göra sin hemmadebut också.

Istället har Kallonen fått rejält med speltid i VG-62 i Suomisarja, nivån under Mestis. Han har spelat 17 matcher för dem med poängen 4+1.

– Jag får en stor roll när jag är med där, och spelar också powerplay vilket jag inte är så van med. Det är bra för det utvecklar också spelet med pucken att få så mycket istid, säger Kallonen som är nöjd med sina insatser där trots att lagets spel gått knaggligt på grund av svårigheter att få ihop tillräckligt med spelare.

Mestisminuterna har ändå visat för Kallonen att han klarar sig i Mestis. Han har kontrakt med Åboklubben den här säsongen, men var han fortsätter karriären är ännu öppet.
– Jag har inte funderat på det. Nu måste jag göra så bra som möjligt ifrån mig så att jag får spela mera under våren, även om det är svårt i TuTos breda trupp. Sedan måste jag tänka igenom vad som är bäst för mig.

Vad har du för mål med hockeyn?
– Att spela på proffsnivå känns ännu realistiskt, helst i ligan. Jag är ung, 21 år, så jag hinner ännu utvecklas, säger Kallonen som i höstas inledde studierna i företagsekonomi vid Novia.

Spelförståelsen och självsäkerheten är några punkter som Kallonen kommer på att han borde förbättra för att ta nästa steg i karriären.
– Eller egentligen är det mycket jag måste förbättra, men ganska små förbättringar som behövs.

TuTo ligger tvåa i Mestis och Kallonen har en förklaring till varför det går bra i år.
– Kravnivån är hög här, både från tränaren och mellan spelarna. Men lagandan är ändå god och det uppstår inga konflikter. Målet är så klart att vinna hela serien, säger Kallonen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*