Förflytta dig till innehållet

Benjamin Källmans pojkdröm slog in

Pojkdrömmen blev sann. Benjamin Källman beskriver veckan i Abu Dhabi med herrlandslaget som fantastisk. Kulmen nåddes med ett inhopp mot Jordanien. Foto: Mats Lundberg


 
FOTBOLL. – Fast det inte blev så mycket speltid var det ändå en dröm som jag burit med mig ända sen jag var liten som förverkligades. Det var en fantastisk känsla att få debutera i A-landslaget.
Det säger Benjamin Källman, till vardags anfallare i Åbolaget FC Inter, om de få men underbara minuter han fick uppleva på planen då Finlands herrlandslag mötte Jordanien i en träningslandskamp i Abu Dhabi förra veckan.
 
Källman avlöste Hansa Rostocks Tim Väyrynen på topp i den 82:a minuten då Finland ledde matchen med 2–0. Jordanien kom åt att reducera men de blåvita höll ut till seger.
– Matchen var som den var och det gällde i första hand att försvara ledningen då jag kom in. De fick in en boll men vi vann och det var ju huvudsaken. Jag är ändå grymt nöjd med att jag fick komma in i slutet.
 
Några fler matcher blev det sedan inte för landslaget och Källman. Den ursprungliga tanken var att Finland också skulle ha mött Slovakien under träningslägret i Förenade Arabemiraten förra veckan.
– Tyvärr drog sig slovakerna ur och tiden blev för knapp att fixa fram en ny motståndare. Därför fick inte alla som var med i truppen speltid, men lyckligtvis tillhörde inte jag den gruppen.
 
Benjamin beskriver januariveckan i Abu Dhabi som lyckad. Han lärde känna både nya och gamla landslagsmän och blev väldigt bra bemött både på och utanför planen.
– Allt var mycket proffsigt skött. Ännu mer än i U21-landslaget som jag i vanliga fall tillhör. Min tanke var hela tiden att jag skulle få spela. Lagledningen hade knappast tagit ut oss enbart för att vi skulle träna eller sitta på bänken.
Likväl inser Källman att det lär dröja innan han på mera regelbunden basis får chansen i A-landslaget. Tränaren Markku Kanerva prioriterar tills vidare namn som Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo och Eero Markkanen.
– De är allihopa jättebra anfallare och inte puttar vi yngre bort dem så där med en gång bara. Det återstår att se när man blir aktuell nästa gång.
 
I väntan på nästa möjlighet är Källman fast besluten att göra de saker han redan är bra på ännu bättre. Vad 19-åringen i sommar uträttar i Inter är en språngbräda för framtida landslagsuppdrag.
– Trots att lagbygget inte är klart och det ännu kommer in spelare siktar vi definitivt högre än fjolårets nionde plats. Om bitarna faller på plats är Inter ett topplag och som startspelare längst fram i ett sånt lag är mitt personliga mål att vinna skytteligan.
Källman kalkylerar med att han spelar i U21-landslaget åtminstone ännu i år. Sedan han i fjol slog sig in där har det blivit fem fullträffar på sju matcher.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *