Julmat på 30 minuter!

Orkar du inte med julens matstress i år? Här tipsar vi dig om enkla julrecept du kan tillreda på 30 minuter.

Renfilé med gräddsås. Foto: Sofie Sergelius

RENFILÉ MED GRÄDDSÅS
4 portioner
2 ren innerfiléer (cirka 800 g)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 tsk sojasås
1 krm grovmalen svartpeppar
2,5 dl grädde
2 msk rönnbärsgelé

Skala och finhacka rödlöken och vitlöksklyftorna.
Hetta upp en matsked av smöret i en stekpanna och fräs rödlöken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en minut.
Rör ner sojasås, svartpeppar, grädde och rönnbärsgelé. Låt såsen koka i ett par minuter, sänk därefter temperaturen och låt sjuda medan köttet tillreds.

Hetta upp resten av smöret i en ny stekpanna. Salta och peppra renfiléerna och stek dem sedan 3 minuter per sida. Ta bort filéerna ur stekpannan och låt köttet dra sig på ett skärbräde i 10 minuter.
Skiva upp renfilén och servera med såsen.

Brysselkål och potatissallad. Foto: Sofie Sergelius

BRYSSELKÅL & POTATISSALLAD
4 portioner
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 vitlöksklyftor
6 fasta potatisar
200 g brysselkål
2 msk smält smör
1 tsk flingsalt
1 rödlök
3 msk kapris

Dressing
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 tsk honung

Värm ugnen till 225 grader.
Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och skiva rödlöken.
Rör ihop potatisklyftorna med olivolja, salt och peppar. Häll över på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Tvätta och halvera brysselkålen och rada upp på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla det smälta smöret över brysselkålen och strö över av flingsaltet.
Grädda potatisen i mitten av ugnen i 25 minuter, och brysselkålen längst ner i ugnen i 20 minuter. Strö rödlöksskivorna över potatisen då det är 5 minuter kvar.

Tillred dressingen genom att placera samtliga ingredienser i en liten glasburk med lock. Skaka om burken tills det bildats en tjock och krämig sås.
Blanda ihop potatisen med brysselkålen i en skål och rör ner kapris.
Ringla dessingen över salladen och servera medan allt ännu är varmt.

Saffranskladdkaka. Foto: Sofie Sergelius

SAFFRANSKLADDKAKA (GL)
8 portioner
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl majsmjöl
150 g smör
280 g vitchoklad
3 ägg
1 krm vaniljpulver
2 msk ljus sirap
0,5 g saffran
1 krm salt

mandelmjöl
smör

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa en springform med 30 centimeters diameter med mandelmjöl.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitchokladbitar och saffran och rör om tills chokladen smält.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet. Häll massan i springformen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Servera med vaniljglass och bär.

Sofie Sergelius
sofie.sergelius@hssmedia.fi
040 544 3997

Mera recept på Foodly!

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*