Förflytta dig till innehållet

Jordbrukare om sommaren: "Inget att klaga på" – Hittills har vädret gynnat odlingarna i Åboland

ÅU-foto.

ÅU-foto.

Efter några sämre somrar har vädret hittills varit gynnsamt för jordbrukarna. ÅU-foto.


Jordbrukaren Thomas Lindroth på Gunby gård i Kimito menar att sommaren hittills har varit bra.
Han odlar sockerbetor, ryps, råg, korn och bönor och har inte stött på några större utmaningar den här säsongen ännu.
– Det har sett riktigt bra ut, så det finns nog inget att klaga på utan här har vi fått vara nöjda, säger han.
Brist på regn menar Lindroth ändå att det var i början av sommaren.
– Men nu har det ju regnat så det är inget bekymmer längre, även om det nog hade fått komma lite tidigare, menar han.

Hyfsat läge

Helena Fabritius, verksamhetsledare vid Åbolands svenska lantbruksproducentförbund, anser också att sommaren hittills varit gynnsam för odlingarna.
– Det ser riktigt hyfsat ut just nu. Det har kommit lagom mängder av vatten och fast vi kanske inte har något behov av en 30 graders värme så är det nog bra med sol nu, konstaterar hon.
Fabritius menar att läget säkert alltid kunde vara mer optimalt, men att det samtidigt aldrig blir fullständigt perfekt.
– Allt kan förstås i värsta fall ännu ändra i sommar, men hittills ser grödorna och fälten fina ut, säger hon. Med tanke på de tidigare två årens somrar tror jag nog att jordbrukarna njuter nu.
Thomas Lindroth anser att det är bra med sol från och med nu, men det behöver ändå inte vara soligt precis varje dag.
– Mest sol önskar vi förstås men det är ingen panik om det inte gassar hela tiden. Det är främst normalt sommarväder som vi hoppas på.

Thomas Lindroth är nöjd med sommaren och hoppas vädret fortsätter som hittills. Bild från förra sommaren då gammafly invaderade en del av hans odling. ÅU-foto.

Har bekämpat gammafly

Fjolårets exceptionellt varma sommar medförde att många odlingar längs med sydkusten invaderades av gammafly, vars gröna larver angriper sockerbetor, bondbönor, kummin och oljeväxter.
Thomas Lindroth hörde till dem som fick besök av gammaflyet förra sommaren, och även i år har larverna hälsat på.
– Men dem bekämpade vi för någon vecka sedan och än så länge har de hållit sig borta efter det, säger han. I fjol var det besvärligare för då var det ett nytt fenomen för oss, men i år var vi beredda och kunde rycka ut i god tid.
Bekämpandet är ändå ingen garanti för att larverna ska hålla sig borta helt och hållet utan enligt Lindroth kan de återvända och därför måste man hela tiden följa med läget.
– Tyvärr är reglerna sådana att man endast får använda bekämpningsmedlet med 14 dagars mellanrum, vilket är lite tokigt. Jag anser att man borde få bekämpa dem genast då de kommer tillbaka, för om man väntar redan bara någon dag kan det vara försent att rädda odlingen.

ÅU-foto

Skördetröska. ÅU-foto.

Hoppas på lagom mycket sol och lagom mycket regn

Den värme som har förutspåtts nå våra breddgrader redan under veckoslutet välkomnar Thomas Lindroth med öppna armar.
– Det är mycket bra om det blir varmt nu, det behöver inte vara vått och svalt mera. Det får gärna fortsätta med värme och uppehåll sex veckor framåt, annars blir skörden så sen, förklarar han.
Helena Fabritius hoppas också på lagom mycket sol och lite regn för den fortsatta sommaren innan skördetiden.
– Vi önskar inga större åskväder eller hårda regnskurar eftersom det kan innebära att säden lägger sig flat på åkrarna och inte mognar ordentligt, säger hon.
Liggsäden skulle i sin tur göra det besvärligare att tröska och göra torkningskostnaderna höga, menar hon.
– Augusti behöver alltså inte regna bort, men ännu har det inte skett några större katastrofer och vi får hoppas att det håller sig så.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter