Janne Grönroos får Svenska natten medalj

Janne Grönroos.
Svensk Ungdom ger i år sin Svenska natten utmärkelse till programledaren och ståuppkomikern Janne Grönroos.

Grönroos mångåriga arbete inom radio- och mediebranschen har väckt samhällsintresse och engagemang bland unga, inte sällan med hjälp av humor och populärkultur och på de ungas eget språk.

– Det är en stor ära att få den här utmärkelsen. Humor är ett mäktigt verktyg som, ibland nästan i smyg, utbildar och förändrar hur vi ser på världen. Under åren har jag fått ta del av men också skapat finlandssvensk kultur och humor. Nu när jag jobbar på andra sidan Åland så hoppas jag även kunna sprida den dit, säger Janne Grönroos.

Grönroos har ökat kännedomen om det finlandssvenska i Finland och den mångfald som existerar inom den finlandssvenska kulturen, i synnerhet med unga som målgrupp, säger SU:s förbundsordförande Christoffer Ingo.

– Hans arbete har haft ett samhällsaktuellt värde och har också bidragit till en levande finlandssvensk mediekultur

Svensk Ungdom har delat ut Svenska natten medaljen sedan 2003.

Medaljen tillkom för att uppmärksamma unga personer, projekt och föreningar som gör en insats för det svenska i Finland.

Tidigare har bl.a. Christoffer Strandberg, Regnbågsankan, stödnätverket Sluta Panta och Humorgruppen Kaj blivit tilldelade medaljen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*