Förflytta dig till innehållet

Jaktsäsongen närmar sig — Finlands viltcentral uppmanar jägare att öva på skjutbanan

Arkiv/Kaj Eriksson

Arkiv/Kaj Eriksson

Foto: Kaj Eriksson


I augusti börjar ett nytt jaktår. Finlands viltcentral uppmanar jägare att plocka fram vapnen ur skåpen och åka till skjutbanan för att öva.
— Skjutsäkerheten som krävs för ett välriktat viltskott uppnår man endast genom träning, skriver de i ett pressmeddelande.
Viltcentralen understryker att några resor till skjutbanan är nödvändiga för samtliga jägare.
— En träff med hagelgeväret grundar sig till stor del på muskelminne och rutin, vilka behöver återuppväckas efter pausen. Att träffa med gevär kräver för sin del åter igen träning av ren avfyrning, för att man i en jaktsituation inte ska rycka av skotten. Samtidigt försäkrar man sig om att geväret är inskjutet.
För att undvika skadskjutningar då man jagar ska man inte skjuta på för långa avstånd.
— Genom träning på skjutbanan bildar man sig en uppfattning om den egna skjutfärdigheten och förmågan att göra avståndsbedömningar, vilka man i praktiken bör ha insikt om. Det är bättre att låta bli att skjuta, om förhållandena under jakten inte är gynnsamma.
Med sommarens träningsbesök försäkrar man sig också om vapnets skick.
— Om det då är något fel på vapnet hinner man reparera det innan säsongen börjar. Men det viktigaste är, att banskyttet får en att på nytt komma ihåg en korrekt och säker vapenhantering, som är varje jägares prioritet nummer ett.
Information om öppettiderna av skjutbanorna i området fås av jakt- och skytteföreningarna samt av jaktvårdsföreningarna.

Utbildning erbjuds

För de som just har avlagt jägarexamen eller endast har lite skjuterfarenhet rekommenderas att delta i utbildningen ABC för jaktskytte.  Kursens innehåll och utbildningskalender finns på adressen  www.metsastysammunnanabc.fi
ABC för jaktskytte är Finlands Jägarförbunds och Finlands viltcentrals gemensamma projekt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter