Förflytta dig till innehållet

Jakten på vildsvin underlättas – men resultatet kan vara magert

Skärmdump från Finlands viltcentrals video om vildsvin. Se hela videon senare i artikeln.


Jord- och skogsbruksministeriet förbereder en ny jaktförordning som bland annat gör det möjligt att jaga vildsvin med hjälp av fällor.
Sedan tidigare har det varit tillåtet med så kallad stängseljakt då vildsvinen lockas in i en inhägnad där jägaren kan välja ut de djur som ska avlivas.
Metoden kan vara effektiv eftersom man då kan fånga en hel flock och därmed i alla fall lokalt få goda resultat vad gäller att reducera stammen.
I praktiken har det ändå visat sig vara lättare sagt än gjort, säger viltplanerare Ohto Salo vid viltcentralen i södra Savolax.
– Vi gjorde ett försök med stängsel, men vi märkte att vildsvinen inte gick in i inhägnaden. Det är inte heller bara att sätta upp ett hönsnät och kostnaderna stiger lätt till tusentals euro. Det saknas också kunskap i Finland hur jakten skulle gå till i praktiken.
Salo som har specialiserat sig på vildsvinsjakt tror inte heller att jakt med fällor kommer att ha någon större effekt på stammen. Fällorna måste vara tillräckligt stora och robusta.

Ohto Salo. Foto: Viltcentralen


Vildsvinet är ett intelligent djur som är svårt att lura i en fälla och metoden är mycket mer utmanande än fälljakt på till exempel mårdhund, säger Ohto.
– På pappret ser det bra ut, men min tippning är att slutresultatet inte blir speciellt bra. Lyckas man få ett vildsvin i fällan har man nog orsak att fira.
– Traditionell jakt med vapen är nog det bästa sättet att minska på stammen och man borde göra det nu innan det är för sent.
Enligt Naturresursinstitutet Lukes senaste uppskattning har vildsvinsstammen minskat något. I januari ska det ha funnits 1 500-2 650 vildsvin i Finland.
Siffrorna kan ändå variera stort eftersom det inte finns några säkra metoder att beräkna antalet, säger Luke i sitt pressmeddelande från mars i år.

Se en faktavideo om vildsvinet här nedanför


Ohto tror att vildsvinen har fått ett stadigt fotfäste i Finland och att de kommer att sprida sig över allt större områden. Samtidigt ökar också de skador som vildsvinen förorsakar.
Den största faran är att den afrikanska svinpesten som redan finns i Finlands närområden sprider sig. Men svinen förorsakar också stora skador för jordbruket, säger Ohto.
– Lokalt kan en flock förorsaka total förödelse på odlingarna då de bökar omkring på åkrarna. Det är ingen skillnad på potatis eller andra grödor, allting duger.

Ingen ersättning för vildsvinsskador

Jordbrukarna får ingen ersättning för vildsvinsskadorna som de gör med hjort- och älgrelaterade skador. Ersättningarna finansieras med pengar som jaktlicenserna inbringar, men eftersom det inte behövs någon licens för vildsvinsjakt finns inte den möjligheten.
– Visst skulle det vara bra med ersättningar, men jag har svårt att förstå varifrån staten skulle hitta pengar för ändamålet. Det bästa sättet att minimera skadorna är att reducera stammen med jakt, samarbete mellan jaktvårdsföreningarna och genom att öka informationen om vildsvinen.
På ÅU.fi finns en video där 15 vildsvin bökar på en åker. Om fotografen hade haft geväret med sig och jaktlicensen i skick kunde han i princip ha skjutit något av vildsvinet, säger Salo.
Jakt på vildsvin är tillåten året runt, med undantag av honor med kultingar.

Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest är en dödlig blödarfebersjukdom som lätt sprids hos svin, vildsvin samt mini- och mikrosvin.
Svinpesten smittar inte till människan.
Sjukdomen förekommer i flera av Finlands grannländer och i många europeiska länder.
Afrikansk svinpest har aldrig påträffats i Finland.
Afrikansk svinpest sprids via svin och vildsvin, råa och otillräckligt upphettade köttprodukter samt varor som har kontaminerats av viruset.
Viruset som orsakar sjukdomen överlever väl i miljön och sprider sig därför effektivt. Det finns inget vaccin och ingen behandlingsmetod för ASF-viruset.
För att sjukdomen ska kunna utrotas måste alla svin på en kontaminerad gård avlivas. Sjukdomen utgör ett stort ekonomiskt hot mot Finlands svinuppfödning och mot köttindustrin.
Källa: Livsmedelsverket Evira

Se en amerikansk video på hur en stängselfälla kan fungera:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter