Förflytta dig till innehållet

Jägaren som sköt en älgko med kalv befriades från straff

Arkiv/Kim Lund
Jägare på pass.

Arkiv/Kim Lund

Jägaren på bilden har inget med texten att göra. ÅU-foto


Jägaren som sköt en älgko med kalv i november 2015 har fått sin dom omprövad av Högsta domstolen. HD förkastade åtalet för jaktförseelse och befriade jägaren från bötesstraff och att betala jaktlicensavgift.
Älgkon sköts av oaktsamhet i samband med lovlig älgjakt i Kauhava. Enligt den då gällande jaktförordningen var en älgkosom åtföljdes av en kalv alltid fridlyst.
Efter gärningen, men före tingsrätten meddelade sin dom ändrades dock bestämmelsen. Enligt den nya bestämmelsen är en en älgko som åtföljs av en kalv inte fridlyst under den egentliga älgjaktsperioden.
Södra Österbottens tingsrätt och Vasa hovrätt hade dömt jägaren för jaktförseelse.
HD ansåg att den nya bestämmelsen visade att inställningen till gärningens straffbarhet hade förändrats och att man i enlighet med den lindrigare lagens princip skulle tillämpa bestämmelsen som var gällande vid tidpunkten för meddelandet av domen.
Enligt den tolkningen var jägarens agerande inte straffbart.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter