”Jag har haft ett härligt liv”

Nils Fagerlund som fyller 90 år på torsdag har musicerat sedan barnsben. Sitt livsverk har han gjort som kantor i Houtskär och Pargas församlingar under åren 1947–1990. Foto: Kim Lund

För 90-årsjubilerande kantorn Nils ”Nisse” Fagerlund har musiken löpt som en röd tråd genom hela hans liv. Han har spelat och sjungit i de flesta av Åbolands kyrkor och skärgårdskapell, han har lett 25 körer och där emellan hunnit med en kort parentes som dansbandsmusiker under sin militärtjänstgöring i Dragsvik.

Innan han blev kyrkomusiker spelade han dragspel tillsammans med sin bror på danser och bröllop i hembygdens Houtskär.
Han har spelat vid återinvigningen av kyrkorna i Korpo, Houtskär och Kimito efter att de renoverats.

– De är alla fina kyrkor, men speciellt kyrkan i Kimito har en härlig akustik.

Som sextonåring blev han antagen till Åbo kyrkomusikinstitut därifrån han dimitterades som klassens primus tre år senare. Som 20-åring utsågs han till kantor i Houtskär och kom därmed att bli den yngsta kantorn någonsin i Åboland. Tillsammans med prosten Uno Gräsbeck jobbade Fagerlund hårt för att få en ny orgel till kyrkan. Orgeln invigdes 1954.

– Det är en härlig orgel, men senare ändrades lufttrycket i bälgarna så att den inte låter lika snärtigt som 50-talet. Kanske den används för lite, eller så beror det på min hörsel, säger Fagerlund.

Nils Fagerlund minns med nöje hur Pargas Sångare sjöng ”Tolv rövare” på ryska med Pargasdialekt i Pargas ryska vänstad Chudova.

Han fortsatte sina musikstudier vid Sibeliusakademin och utbildade sig till musiklärare. Han studerade också ekonomi som brevkurs via Hermods i Sverige.
Något som han skulle ha stor nytta av då han ett tag skötte ekonomin i Houtskärs och senare också i Pargas församlingar.

Hans goda kunskaper inom ekonomiförvaltningen gjorde att han år 1976 blev distriktschef för försäkringsbolaget Verdandi i Åbo. Men också där var musiken närvarande i och med Verdandikvartetten som Fagerlund och hans sjungande kollegor uppträdde med på företagets jul- och andra fester.

Fagerlund hade flyttat till Pargas år 1974 där han jobbade som kyrkoekonom och senare som kantor vid sidan av sitt ”civila” jobb vid Verdandi.

I Pargas engagerade han sig starkt i musiklivet och i ett skede ledde han barnkören, ungdomskören, kyrkokören plus att han höll musikkurser vid Medborgarinstitutet. Han dirigerade också Pargas manskör i 20 år och var dirigent för blandkören Pargas Sångare som höll sin första julkonsert i Pargas kyrka år 1975.

Ett av körens mest minnesvärda uppträdanden är när kören sjöng i samband med firandet av det slaviska folkets tusenårsjubileum i Pargas ryska vänort Chudova någon gång i slutet av 1970-talet.

– Kören kommer aldrig att sjunga för så många människor, där var tiotusentals människor på idrottsplanen då vi sjöng ”Tolv rövare” på ryska, men med Pargasdialekt.

Fagerlund gick i pension 1990 men fortsatte jobba som t.f. kantor i Nagu ytterligare tio år. Ännu när han var 85 år gjorde han kortare gästspelningar bakom kyrkorgeln.

– Jag har alltid varit intresserad av musik och när nu någon ännu ville ha mig och jag var i gott skick, så varför inte. Men nu har jag slutat i och med att hörseln har blivit sämre.

Nils ”Nisse” Fagerlund håller sig i form med en daglig morgonpromenad.

I övrigt är Fagerlund i högsta grad en vital och pigg herreman med glimten i ögat. Musiken och sången har berikat hans liv på ett sätt som är få förunnade och på 90-årsdagen kan han se tillbaka på ett rikt och meningsfullt liv.

– Kyrkomusiken har ett mål och en tro som är så stor och vid att arbeta med. Man måste ha känsla och inlevelse för musiken. Körerna har varit som en stor familj med en härlig stämning.

– Musiken har gett mig ett härligt och rikt liv.

Nils ”Nisse” Fagerlund

Född: 5.1. 1927 i Björkö, Houtskär.

Bor: I Finby, Pargas.

Familj: Fru, 2 barn, 2 barnbarn.

Lyssnar på: Mest klassiskt.

Håller sig i form med en daglig morgonpromenad.

Firar sin födelsedag med öppet hus för släkt och vänner.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*