Ishockey: USA mot Kanada i JVM-final

Det blir USA och Kanada som spelar om guldet i U20-herrarnas VM i ishockey.

Först säkrade USA sin plats i finalen genom att besegra Ryssland efter en jämn semifinalmatch med 4–3 efter straffar. Troy Terry sänkte tre straffar och blev matchhjälte.

– Jag hade tur, det blev bara svart för mig. Jag skakar fortfarande, sade Terry efter segern.

19-åringen, som pluggar och spelar hockey på University of Denver i sin hemstad, var iskall alla tre gånger under straffläggningen och satte varenda straff mellan benskydden på ryske målvakten Ilja Samsonov.

USA gör sin första final sedan 2013 i ryska Ufa då laget tog sin tredje titel genom att besegra Sverige med 3–1.

Senare på natten vann Kanada över Sverige med 5–2 i sin semifinal. Därmed fortsätter Sveriges dystra facit mot Kanada i utslagsmatcher i JVM. Sverige har mött de 16-faldiga mästarna vid sju tillfällen i utslagsmatcher och aldrig lyckats vinna.

– Det känns jävligt tomt just nu. Vi kommer inte upp till den nivån vi ska vara på. Vi pallade inte för trycket, sade forwarden Rasmus Asplund till SVT efter matchen.

Svenskarna tog ut målvakten i slutet, men då kunde Julien Gauthier göra 5–2 i tom bur.

– På något vis så kom vi inte upp i tredje. De var starkare. Vi fick ingen fart på pucken. Det är surt. Vi försökte höja oss ett snäpp till men Kanada var för kvicka. Nu måste vi ladda om inför matchen med Ryssland och försöka släppa det här, sade förbundskaptenen Tomas Montén till SVT.

Sverige och Ryssland möts i bronsmatch i kväll, finalen spelas i natt finsk tid. (FNB–TT)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*