Insändare: Uppvisandet av ID-kort i livsmedelsaffär

Med hänvisning till ”läsarnas kommentarer” insatta i ”Nyheter Åbo” (31 oktober) om ett tidigare reportage (ÅU 28 okt) ”Alla bildförsedda ID:n borde godkännas” samt ”Nästan inga barer fast för att sälja alkohol till minderåriga” ber att jag att få komma med ett inlägg!

Då jag för någon vecka sedan, skulle betala mina ölburkar i självbetjäningen på en stor livsmedelsaffär, blev jag tillfrågad om att uppvisa mitt ID-kort? Affären hade en affisch om att man har rätt att kontrolla ID-kort ända upp till 30 år! Blev mycket smickrad av att, som nästan 70 år på nacken, se ut som en 30-åring! Var nykter mitt på blanka dagen, uppträdde inte störande och har aldrig förmedlat alkoholhaltiga drycker åt någon, som inte själv får köpa av någon orsak! Efter att ha uppvisat mitt ID-kort för närmaste kassa fick jag äntligen köpa ölen i självbetjäningen!

Efter att ha kollat upp detta på Valviras hemsidor, fann jag att eftersom jag försökte köpa ölen i affärens självbetjäning, sägs det ”att sådant system förutsätter dock att identifieringen av alkoholdrycker sker på ett pålitligt sätt i kassasystemet och att kundens rätt att köpa alkoholhaltiga drycker säkerställs i varje försäljningshändelse, som involverar personlig kundbetjäning!”

Detta är ett krav för varje detaljhandelsaffär! Fast det finns en försäljare från affären i självbetjäningen, måste en annan kassaförsäljare kolla upp kundens ID och efter det får man inköpa alkoholhaltiga drycker, vars alkoholhalt överstiger 1,2 %, ifall man uppfyller kraven för att få köpa ut det!

Har aldrig varit med om detta förfarande, trots många köp av alkoholhaltiga drycker i detaljhandelns självbetjäning, varken i Sverige eller i Finland.

Hur länge måste vi lyda under tokig byråkrati, som vi har i vårt 100-åriga land?

Carl-Bertil Tauler

Pensionerad 69 årig krögare i Åbo

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*