Insändare: Orimligt​ ​med​ ​åldersgränser​ ​för​ ​sociala​ ​medier

EU har fattat ett beslut om att ungdomar måste ha vårdnadshavarens tillstånd för att få tillgång till sociala nätverk.​ ​Åldersgränsen får alla medlemsländer bestämma själva så länge den är mellan 13 och 16 år. Kommer den här lagen faktiskt att fungera i praktiken?

I sociala medier kan man dela med sig av sina åsikter och många ungdomar ger där uttryck för sina tankar. Att kräva att en ungdom ska ha tillstånd från sina föräldrar för att kunna diskutera vardagliga frågor och problem på nätet med vänner och andra är faktiskt orimligt.

Åldersgränsen kan orsaka problem också i skolarbetet. Uppgifter och projektarbeten på nätet är vanliga nuförtiden och om vårdnadshavarna hela tiden är tvungna att ge sitt tillstånd till ungdomens nätanvändning så kommer situationen att bli problematisk.

Orsaken till att man med hjälp av lagstiftning vill skapa åldersgränser för sociala medier är att det tyvärr förekommer mängder av hatbrott på nätet. Vi användare kan emellertid åstadkomma en förändring. Om vi är observanta och anmäler oegentligheter som förekommer på nätet, kommer hatbrotten förhoppningsvis att minska. Att införa en åldersgräns för de sociala medierna kommer bara att resultera i onödiga komplikationer.

Amanda Rajamäki

Kimitoöns gymnasium
Studerande

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*