Insändare: Farligt beroende av elimport

ÅU/FNB skrev 6.1. om elförbrukningens effekttopp under köldknäppen 5.1. På bilden visades Åbo Energis skorsten på Slottsgatan, men detta kraftverk är nedlagt precis som största delen av alla kondenskraftverk som förr parerade förbrukningstopparna.
Nu är det import som gäller: Av 14 500 MW importerades 4 500 MW vilket motsvarar fyra kärnkraftverk av Fennovoimastorlek!
2 000 MW importerades från Ryssland och Estland och 2 500 MW från Sverige. Till all lycka blåste det bra så att vindkraftverken fungerade.
I ett kort perspektiv kan det blir ett vattenfattigt år i Sverige samtidigt som ryssarna behöver sin egen elektricitet. Om det samtidigt är vindstilla och kallt, en  Lovisareaktor snabbstoppar och/eller en överföringslinje har problem (detta har hänt tidigare) får vi akut elbrist.

Ingen fjärrvärme, inget kranvatten kommer då pumparna stannar, toaletterna fungerar inte, innetemperaturen närmar sig temperaturen utomhus. I praktiken kommer Fingrid att mörklägga landet distriktsvis i perioder och stoppa exportindustrin. Kostar skjortan!

I ett längre perspektiv planerar vissa städer att avskaffa den (med dagens elpris olönsamma) kombinerade el- och värmeproduktionen (2 500 MW egen elproduktion är i farozonen!) och ersätta den med decentraliserade värmepannor (som inte producerar el) och med jordvärme som kräver mycket elektricitet. Sverige avskaffar kärnkraften och behöver därefter all sin vattenkraft själv. Lovisaverken är ålderstigna. Fennovoimas ryska kärnkraftverk är redan ett dåligt skämt i ingenjörskretsar. Olkiluoto trean startar snart, men räcker inte långt.
Politikerna måste ställa frågan: Hur får Finland elektricitet i framtiden? I den kalla vintern skiner ingen sol och det är ofta vindstilla. Måste vi verkligen bränna upp skogen för att inte frysa ihjäl? Är det inte bättre att förädla all ved, även skräpved, till exportprodukter? Varför får vi inte utnyttja våra enorma torvresurser då norrmännen får bli rika på fossil olja?
Detta år subventioneras de utländska vindkraftsexploatörerna med 200 miljoner skatteeuron. Sedlarna fladdrar iväg i vinden. Slutsumman blir flera miljarder subventioner.
Men beslutet att bygga ett nytt multibränslekraftverk i Nådendal var korrekt. Bra Åbo!

Jarl Ahlbeck

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*