Insändare: ÅU:s fel att Trump vann?

Livet är lokalt: Är det ÅU:s fel att Trump triumferade i USA?

När vi bänkade oss framför dumburken efter valet 9.11.16 så var det för att fira en jordskredsseger för Clinton.
Och så gick det så här.

538 elektorer skickade sina röster 18.12.216 till Washington. Trump hade vunnit en majoritet av elektorer: Han fick 304 elektorer, hans demokratiska rival Hillary Clinton bara 228.

Svårt att förlora ett val när man har fått nästan 3 miljoner fler röster än motståndaren.

Men det beror på det amerikanska valreglerna. De var helt OK, när Obama vann i de avgörande Swingstaterna under de senaste två valen.

Men i år gick det inte så. USA är i princip uppdelad i två läger: De rika och folkrika kuststaterna i öst, som New York etc., och i väst Los Angeles. Cirka 15 procent av USA:s yta. Urbant alltså.

Har månne Trump hackat sig in i ÅU, när han hittade sin slogan: ”Valet är lokalt”, för att i 85 procent av resten, rurala USA, väljs de avgörande elektorerna. Obama vann tack vare att den svarta befolkningen även här ställde upp för honom. Medan White Trash, som Clinton kallade de vita människor i dessa områden lät bli att rösta. Nu var det tvärtom. Trump vann, de färgade röstade inte.

Varför gick det så här, när vi hade opinionsmätningar som gett Clinton segern på förhand?
New York Times två timmar före uträkningen: 85 procents chans att Clinton vinner,

Men se hur amerikanska medier gråter.

Det är nära nog omöjligt att ändra vallagen iUSA: Det krävs presidentens, 2/3 majoritet i båda kamrarna i kongressen samt att 5/6 av delstaternas parlament godkänner en förändring.

Lite fakta om hur hackningen av Clintons e-post lösenordet gick till.

När slutmatchen började gjorde Clintons lag ett självmål, hennes kampanjledare lät sig luras via ett fejkmeddelande, att ge lösenordet till Demokraternas valkampanjens e-mailadresser åt Wikileak.
Omkring 60000 e-postmeddelanden kunde läsas mycket enkelt av Wikileak. En del publicerades.

Nu stod det 1–0 till Trump.
Det tyckte medierna var förstås illa om, för man gillade ju Clinton.
Av samma NSA/CIA som olagligt avlyssnar Obamas kollegor världen runt, främst tack vare Snowden som ju jobbade förut för NSA/CIA, utpekas nu Ryssland och Putin som syndabock.
Wikileak påstår i följande artikel i daily mail:

De behövde nog inte hjälp av Putin eller hans KGB.
Men vi vill ju så gärna tro på rysspöket…

Jörg Siebert

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*