Förflytta dig till innehållet

"Inom teatern suddas gränserna lätt ut"

På och bakom scenen. MusikalartistenSarah Nedergård råkade ut för sexuella trakasserier som 23-åring.


”Han är sådan”.
Sarah Nedergård är 23 år och har en drömhuvudroll i en musikal på en av landets största teaterscener.
Kväll efter kväll skickar hennes motspelare åtråvärda blickar mot henne, synar henne under klädbytena och slickar sig runt munnen, ber henne böja sig djupare så att han ska få se mer av hennes urringning, tar i henne allt för hårt och sticker tungan halvvägs ner i hennes hals.
Han är en erfaren och erkänd artist.
Och ”han är bara sådan”.
Det är allmänt känt. Och därmed accepterat.
– Men inte bland oss tjejer i ensemblen som råkar ut för honom.
När kampanjen #metoo satte igång, och fick den svenska #tystnadtagning-bollen i rullning, var Sarah Nedergård mycket tacksam över att kvinnor nu fick en chans att få sina röster hörda.
Men samtidigt måste hon själv tänka till lite. Bakom scenen har hon sett mycket, men själv trots allt varit skonad från allvarliga övergrepp.
– Det tog en stund innan det kom till mig att jag faktiskt med om trakasserier – och grova sådana.
– Jag önskar att Sarah 23 år hade vetat att det inte var en stor artist som gav uppmärksamhet, utan att det han gjorde verkligen inte var okej. Det är skönt att förstå att det inte ska vara så här.
I teaterbranschen är det lätt att linjerna blir lite mer suddiga, det uppstår lätt en jargong mellan skådespelarena, säger Nedergård.
Det är en väldigt fysisk bransch och det är mycket kroppskontakt.
– Under studietiden klättrade vi på varandra dagarna i ända och det gavs ofta en ”skojig” klatch på rumpan. Gränserna suddas så lätt ut, men det borde de inte göra!
Att utöva maktspel med sexuella trakasserier är aldrig okej, säger Sarah Nedergård.
Själv har hon skinn på näsan. Hon har också haft tur.
– Just jag har inga men av det som skedde, men jag vet att många blir utsatta varje dag och får inte utvecklas med den potential de har. Därför är det är så himla bra att problemet lyfts upp till ytan och man börjar prata om det.
Hon gläds över revolutionen som nu fått sin början.
– Den kommer att gå till historien. Aldrig har så många kvinnor slutit upp tidigare och satt ner foten. Tillsammans är vi starkare!
 
På fredagen publicerade svensk- och finskspråkiga kulturarbetare uppropet #bakomkulisserna där 965 svensk- och finskspråkiga kvinnor som jobbar inom tv, film, teater, dans och opera kräver en förändring och ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp i sin bransch.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter