Iniö bibliotek drabbat av vattenskada

En tiondel av böckerna i Iniö bibliotek är förstörda på grund av en vattenskada. ÅU-foto

På söndag kväll upptäcktes vattenskadan som har tvingat Iniö bibliotek att stänga.

Pargas stads bibliotekschef Karolina Zilliacus räknar med att minst tio procent, kanske mer, av bibliotekets 5 000 böcker är förstörda.

– Biblioteket finns på första våningen i samma hus som skolan och vatten har runnit ner genom taket från andra våningen. Troligen är det temperaturväxlingen, när vädret slog om från köld till varmare, som har skadat rören. Det handlar inte om att någon skulle ha lämnat en kran öppen.

Skolan har inte skadats av vattnet.

Lokalen där biblioteket har funnits kan inte användas. I stället har man hittat en ersättande lokal i den gamla banken på Iniövägen 577.

– Den finns centralt och har en egen ingång. Där kommer biblioteket att finnas åtminstone till sommaren.

I årets investeringsbudget finns anslag för en renovering av Iniö bibliotek med.

– Det var meningen att golvet skulle förnyas, så vi visste att biblioteket måste flytta i år, men inte att det skulle tömmas så här abrupt.

Också det nuvarande bibliotekets möbler och hyllor är förstörda på grund av vattenskadan.

– Vi planerar flytten till den ersättande lokalen som bäst och hoppas kunna påbörja flytten nästa vecka, säger Zilliacus.

Men när biblioteket kan öppna på nytt i ett rum i den gamla banken vågar hon inte säga.

– Vi måste hitta tillfälliga hyllor först och flytta bort de räddade böckerna från skolan. Inom Pargas stad har vi ett gemensamt bokbestånd och ett system där böckerna cirkulerar mellan biblioteken allt mer, så vi får föra över dubbletter och andra böcker från andra bibliotek inom staden. Jag hoppas att vi kan öppna igen om några veckor.

Biblioteket i Iniö

Hade mer än 5 000 böcker. Minst en tiondel av dem förstördes.
Ungefär 1 000 lån gjordes 2015.
Per månad lånades mellan 80 och 100 böcker år 2015.
2 600 personer besökte biblioteket 2015.
Biblioteket har varit öppet 15 timmar i veckan, onsdag–fredag. Öppettiderna fortsätter som tidigare när flytten är klar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*