UPPDATERAD: Sipilä lobbade i Indien för företag där hans barn är delägare

UTOMLANDS. Sipilä besökte Indien i februari för att främja finländska företags businessmöjligheter i landet. Foto: Lehtikuva

I samband med en resa till Indien i fjol främjade statsminister Juha Sipilä (C) också businessen för ett företags del där hans barn är delägare, skriver Iltalehti.

Sipilä besökte Indien i februari för att främja finländska företags businessmöjligheter i landet. Under det officiella besöket träffade Sipilä bland annat Indiens premiärminister och finansminister.

Ett av de 17 företag som deltog i resan var Uleåborgsbaserade Chempolis. Sipiläs vuxna barn äger ungefär 5 procent av Chempolis genom bolaget Fortel Invest.

I slutet av resan meddelade Chempolis att bolaget ska bygga ett bioraffinaderi i Indien. Projektet är värt 110 miljoner euro.

Sipilä säger till Iltalehti att det är Finpro som väljer vilka företag som deltar i ministrarnas exportfrämjande resor och att statsministern inte är med då man sätter ihop delegationen.

– Under premiärministermötet i Indien diskuterades finländskt kunnande inom bioekonomi generellt. Under exportfrämjande resor är det alla ministrars uppgift att jämlikt främja de finländska företagens export, skrev Sipilä i ett e-postmeddelande till Iltalehti.

Finpro väljer inte vilka företag som deltar i exportfrämjande resor, säger Finpros kommunikationschef Hetta Huittinen till FNB.

Huittinen säger att Finpro väljer branscherna tillsammans med mållandets Finpro och ambassad samt Finlands utrikesministerium och det ministerium som leder resan.

Efter det skickas en inbjudan ut till företag som verkar inom branschen och de beslutar själva om de deltar i resan.

Huittinen säger att statsrådet deltar i beredningen om det är fråga om en resa som leds av statsministern. Hon tillägger att Finpro inte visste om att ett företag som delvis ägs av statsministerns barn deltog i resan till Indien.

ÅU-FNB

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*