Förflytta dig till innehållet

Kirjala-elever vill veta hur skolmaten smakar i Malms skola

Makaronilåda hör till ettornas favoriträtter. Närmast kameran Belinda Abrams och Conny Cederdahl. Foto: Anja Kuusisto


I Kirjala skola i Pargas är eleverna mycket nöjda med skolmaten som tillreds i Kårkullas kök, Kårkulla är granne med skolan.
Så när Kirjalas femmor och sexor inför skoltidningsveckan får ge ÅU förslag på artikeluppdrag blir det att ta reda på hur skolmaten tillreds och smakar i den stora centrumskolan i Pargas, Malms skola.
I Kirjala finns det 59 elever i hela skolan, i Malms finns det 61 förstaklassare.
ÅU besöker Malms skolas 1 B.
Det är en liten klass med 12 elever vars klasslärare heter Carola Rantala-Lindholm. Hon låter eleverna berätta om sin skola – förstaklassarna berättar till exempel att de 61 ettorna är indelade i fyra parallellklasser.

Ordning och reda och knäckebröd alla dagar

Reportern vill veta hur matrasten med besöket i skolans matsal går till och får en utförlig beskrivning av Astrid Fjäder:
– Först går vi och tvättar händerna och ställer upp oss. Sen går vi in, och där finns en hylla med glas och så finns där brickor. Lite längre in finns tallrikar, och kniv och gaffel och sked. Sen kommer där sallad och grönsaker före maten. Det finns alltid knäckebröd.
– Du glömde smöret, lägger någon till.
– Och är maten soppa finns det också mjukt bröd, säger någon annan.

Nellies Stenroos äter makaronilåda men också rejält med majs. Foto: Anja Kuusisto

Klasserna avlöser varandra och har givna mattider

Vi resonerar en stund, sedan tågar klassen iväg för handtvätt då ingen lavoar råkar finnas i det här rummet. Mycket riktigt blir det uppställning i kö och en eller två minuter av väntan utanför matsalsdörren.
Här äter många klasser i etapper, det gäller att följa sina tider.
När klassläraren Carola och elevassistenten Jessica Engroos ger klartecken tågar vi in. Dagens meny är makaronilåda och det har flera elever redan hunnit förklara att hör till favoriträtterna.
Ettorna är redan rutinerade med systemet. De tar sina brickor, tallrikar, öser på makaronilåda och tar ketchup.
Sedan sätter de sig vid två långbord och vid en bordsända låter det så här då Belinda Abrams, Conny Cederdahl och Noah Ekman får förklara:
– Jättegott!
– Gott! Jag tänker ta mera!
– Ganska gott!

Spenatplättar är mums, leverlåda njää

Vilka andra rätter finns det som gillas stort, vill jag veta och Belinda nämner spagettirätter, plättar och Conny tycker om spenatsoppa och spenatplättar.
Felix Brander tycker inte om leverlåda men makaronilådan är mums, och Wilhelm Leino tycker om köttbullar och mos, till exempel.

Xylitoltabletter har föräldrarna sponsrat

När 1 B har ätit klart för de undan sina brickor och sorterar bort bestick och tallrikar. Då serverar Carola Rantala-Lindholm dem varsin liten ljusröd tablett.
Det visar sig att klassens föräldrar står för finansieringen så att barnen efter måltiden får xylitoltabletter.
Ännu är vi inte klara att lämna matsalen – eller jo, de flesta är det. Men två elever i taget är utsedda att vara klassens ordningselever och de har nu en uppgift.
Med vana rörelser tar Conny Cederdahl och Minea Elvström tag i en hink med trasa och torkar av de två bord där 1 B har suttit.
Nu ser det städat och välkomnande ut för nästa klass som tågar in. Klassläraren går ännu till vårterminens nyhet, fruktutdelningen, och bär med sig ett dussin bananer till klassrummet. De blir mellanmål om en lektion eller två.
Ettorna går ut på gården, de har spring i benen även med magen fylld av makaronilåda.

Klass 1 B är samlade igen i klassrummet i Malms skola.

Skolmat i Malms skola

Skolans matsal heter numera Bryggmans skolrestaurang.
I matsalen jobbar två personer, Marina Kiiski och Genette Gustafsson.
Här äter dagligen cirka 345 elever och personalen är 46 personer.
I skolköket tillverkas pasta, potatis, ris och dylikt på plats. Övrigt kommer från centralköket i skolcentret, det ligger cirka 300 meter ifrån Malms skola.
Frukt som mellanmål är ett nytt projekt som inleddes häromdagen och ska pågå i tre månader.
Frukten – varierar mellan bananer, äppel och mandariner – erbjuds alla lågstadieskolor i centrala Pargas från måndag–torsdag. På fredag serveras den frukt som blivit över.
EU står för fruktfinansieringen till 65 procent. Stadens så kallade matgrupp hade anhållit om att få delta i ett nationellt projekt som beviljade fruktpengarna.
Källa: Fakta om skolmaten via Niina Isberg, serviceförman, Kaarea och fakta om fruktprojektet och Malms skola via Pia Lindfors, rektor i Malms.

Här har vi årskurs 5-6 i Kirjala skola som fick ge förslag på artikeluppdrag för ÅU:s reporter. Foto: Anja Kuusisto


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter