I Kimitoöns skärgård så byggs det

Dan Renfors, chef för byggtillsynen. Hoppas på allt flera elektroniska bygglovsavsökningar. Foto: Privat

Antalet beviljade bygglov och åtgärdstillstånd blev i fjol rekordstort för Kimitoöns kommun, över 500 lov. Men cirka 170 av dem gavs för elbolaget Carunas ”grå lådor” eller de parktransformatorer som behövs då elnätet förbättras.
– De flesta bygglov handlade om satsningar i skärgården, men i Kimito centrum gavs lov för tre radhus och för två stora äldreboenden, säger Dan Renfors, från årsskiftet kommunens tillsynschef.
Några bygglov för vindkraftverk blev det däremot inte trots att Renfors förordade EFE:s ansökan om bygglov för 29 möllor i Nordanå-Lövböle.
– Visserligen hade EFE inte valt turbinmodell men jag tyckte att de handlingar vi hade fått var tillräckliga för bygglov. Och förstås skulle byggloven ha varit villkorliga. Om EFE fortsättningsvis hade varit tvunget att dämpa möllorna för att inte överskrida gränsvärdena för buller, ja då hade bolaget varit tvunget att utreda behovet av miljötillstånd. Men nämnden var inte alls redo för att ge bygglov så den frågan är öppen ännu, konstaterar Renfors.
Han tillägger att samarbetet med bygg- och miljönämnden trots lite olika åsikter har löpt förträffligt.
– Jag tycker också att vi på byggtillsynen bra har klarat av vår andel av arbetet kring vindkraftsbyggloven. Det är en stor grej för en liten enhet. Vi är bara 2,5 bygginspektörer och 1,5 byråsekreterare.
Byggtillsynen är nästan ekonomsikt självförsörjande, det vill säga inkomsterna från byggloven räcker nästan för att bekosta verksamheten.
Från nyår hoppas ni få mest elektroniska bygglovsansökningar, har någon sådan redan kommit in?
– Jo, en har vi fått. Det här året blir förstås något av en övergångsperiod. Men jag tycker att särskilt planerarna skulle ha stor nytta av att elektroniskt kunna samla alla handlingar på ett och samma ställe, säger Renfors.
Är alla tekniska frågor kring de elektroniska loven nu lösta?
– Nej, fortfarande är det öppet till exempel hur vi ska ordna med ett elektroniskt arkiv, om det ska bli bara för byggtillsynen eller tillsammans med kommunens övriga enheter, säger Renfors.
Han har jobbat som bygginspektör ett tiotal år och sedan juli 2015 som tillförordnad tillsynschef, efter att Greger Lindholm hade utsetts till tillförordnad teknisk chef – en tjänst som Lindholm numera har som ordinarie.
Fotnot: De elektroniska bygglovsansökningarna lämnas in på Lupapiste.fi.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*