Förflytta dig till innehållet

Husmanskost med tvist

Variera den traditionella husmanskosten genom att göra små ändringar i den traditionella maträtten.
Prova på en makaronilåda utan äggstanning, ugnslax med gräddfilstäcke eller en bolognese utan köttfärs.
Prova även på att byta ut proteinet i makaronilådan mot kycklingfärs, laxen mot forell och varför inte smaksätta den traditionella bolognesen med kryddorna i receptet på sojakrossbolognese här nedan?

Foto: Sofie Sergelius

Makaronilåda utan äggstanning 

6 portioner
1 lök
700 g köttfärs
2 msk smör
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
500 g makaroner
200 g ärter
200 g smaksatt färskost, gräslök
100 g riven cheddar
Värm ugnen till 200 grader.
Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken i ett par minuter.
Tillsätt köttfärsen och stek tills köttet är klart. Smaksätt med buljongtärningen utspädd i 1 deciliter vatten, peppar och tomatpuré.
Koka makaronerna enligt instruktionerna på paketet, men lämna makaronerna lite hårda.
Rör ihop makaronerna med köttet och den smaksatta färskosten. Häll över i en ugnsform (cirka 30 gånger 40 centimeter). Strö över av den rivna cheddarosten.
Grädda makaronilådan i 200 grader 30 minuter.

Foto: Sofie Serglius

Ugnslax

4 portioner
600 g lax
2 dl smaksatt gräddfil, citron-dill
2 krm salt
2 krm vitpeppar
1 msk färsk dill
Värm ugnen till 175 grader.
Bena laxen och skär bort skinnet. Placera filén i en ugnsform, salta och peppra. Bred gräddfilen på laxen.
Grädda laxen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Strö över av den finhackade dillen.
Servera ugnslaxen med kokt potatis, citronklyfta och överbliven gräddfil.

Foto: Sofie Sergelius


Sojakrossbolognese
1 lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk olivolja
2 dl mörk sojakross
2 dl vatten
1 krm salt
1 krm grovmalen peppar
2 tsk dijonsenap
1 krm tabasco
800 g tomatkross
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk finhackad basilika
1 msk finhackad persilja
400 g spaghetti
färsk basilika och persilja till servering
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv moroten.
Hetta upp oljan i en traktörpanna och fräs löken ett par minuter.
Tillsätt vitlök, morot, sojakross och vatten.
Stek tills vattnet avdunstat och tillsätt därefter salt, peppar, dijonsenap, tabasco, tomatkross och smulad buljongtärning.
Låt såsen sjuda i ett par minuter och tillsätt därefter de färska örterna.
Koka spaghettin enligt instruktionerna på paketet. Häll av vattnet.
Servera spaghettin med färsk basilika och persilja enligt egen smak.
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter