Hushåll på Nötö och Aspö strömlösa i närmare 40 timmar

Lehtikuva

Stormen har orsakat många elavbrott i Sydvästra Finland.

En stor del av avbrotten drabbade elbolaget Carunas kunder. I Pargas var som mest 1 500 hushåll utan el till följd av stormen.

Också Kimitioön, Pemar och Lundo drabbades av elavbrott.

En del avbrott har varat länge, speciellt i skärgården.

Ännu på torsdag kväll var drygt 100 fastigheter på Nötö och Aspö i Åbolands skärgård fortfarande utan ström. De har varit strömlösa sedan onsdag eftermiddag.

Tore Johansson på Aspö säger att det är ovanligt med så här långa elavbrott.

-Vi har nu var utan ström i 36 timmar. Det är tur att det inte så många köldgrader ute. Hade de varit hård köld hade vattenledningarna riskerat att frysa, säger han.

Nu är det i stället frysarna som är det största problemet.

-Maten far illa vid så här långa elavbrott. Nu blir vi tvungna att starta ett reservaggregat för att hålla i gång matfrysen, säger Johansson.

Orsaken till det långa elavbrottet är att det inte har gått att ordna båttransporter till holmarna till följd av stormen. Reparatörerna har fått stanna på land.

-Ingen vill ta risker och låna ut båtar i sådana här svåra förhållanden. Ännu vid lunchtid i dag blåste det vindbyar på 23 meter i sekunden vid Fagerholm, säger arbetsledare Kenneth Lindqvist vid Eltel.

Eltel reparerar elledningarna för Carunas räkning.

På torsdag eftermiddag åkte en grupp reparatörer ut med förbindelsebåten Eivor till Nötö. Reparatörerna jobbade hela kvällen med att lokalisera felet.

-Troligtvis är det träd eller kvistar som fallit över elledningen, säger Lindqvist.

Först sent på kvällen lyckades man reparera ledningen efter att man röjt undan omkullblåsta träd. Stormen hade fällt nio träd över ellinjen.

Vid 21.30-tiden fick Aspö- och Nötöborna strömmen tillbaka.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*