Förflytta dig till innehållet

Husbygget slukade all tid … men var värt mödan

NYBYGGARE. För drygt ett år sedan kunde familjen Pernell-Intonen flytta in i sitt nybyggda hus på Gamla Malmen. Foto: Marina Saanila


I ett av de nya husen på Gamla Malmen bor Janni Pernell-Intonen och Mikael Intonen med sin tre månader gamla son Willem.
Det blev ett vitt Jukka-talo som paret slutligen fastnade för. Tomtaffären med staden gjordes på våren 2015 och det var med stor iver de satte igång med planeringen av huset. Samma sommar kunde grunden gjutas.
Vare sig Janni eller Mikael hade då någon som helst erfarenhet av att bygga hus. Mikael beskriver sig som både opraktiskt lagd och bekväm, men trots det stod huset inflyttningsklart i december 2016.
– Vi är nog stolta över att ha klarat av det här! Vi gick in i projektet utan att alls veta hur man bygger hus, så vi började i princip helt från noll Processen har varit väldigt intensiv, och vi fick glömma allt vad fritidsaktiviteter heter. Men vi har sett det som en positiv utmaning, berättar Janni glatt.
I början av hösten 2015 levererades huspaketet, och under två veckors tid satte arbetare ihop huselementen. Huset beställdes som ett väderskyddat huspaket, vilket innebar att det ännu återstod väldigt mycket arbete efter att huset hade levererats.
– Under den hösten fick vi hjälp med vissa arbetsmoment av tredje årets studerande från bygglinjen vid yrkesskolan Axxell. Det råkade sig nämligen så att de hade ett projekt på gång så att en del av undervisningen gick ut på att de byggde hos oss. Vi tackade och tog emot förstås, säger Mikael.
– Men vi har också haft många olika företag involverade i arbetet, bland annat en elfirma och vvs-montör. Det var mycket pappersjobb innan vi ens kunde sätta igång med själva bygget, massvis med offerter som skulle begäras, inflikar Janni.
– Vår ansvariga byggmästare har varit guld värd. Utan honom och våra familjers hjälp skulle vi nog inte ha klarat det.

VINTERSKRUD. Pernell-Intonens hus är ett av de tre hus som byggs på platsen där Axo bageri förut stod. Foto: Marina Saanila


Janni och Mikael tog offerter från fyra olika husleverantörer innan de beslöt sig. För dem var det viktigt att huset de valde skulle smälta bra in bland de övriga husen på Gamla Malmen.
– Det fanns också stor möjlighet att påverka planlösningen på huset vi valde. Vi har ändrat ganska mycket på den så att den ska passa våra behov, tagit bort mellanväggar och öppnat upp rummen.
Många arbetsmoment har paret gjort själva.
– Våra föräldrar, min svåger och en av mina arbetskompisar har varit till otroligt stor hjälp. Jannis pappa har gjort väldigt mycket. Bland annat har han lagat takpanelen, monterat köket, hjälpköket, byggt terrassen och delvis även gjort våtutrymmena och bastun.
– Nu i efterhand kan jag säga att jag hellre skulle ha anlitat någon att slipa spacklingen för det var ett besvärligt och smutsigt jobb som orsakade både astmabesvär och ryggbesvär, konstaterar Janni.

NYCKELPERSON. – Vår ansvariga byggmästare har varit guld värd. Utan honom och våra familjers hjälp skulle vi nog inte ha klarat det, säger paret. Foto: Marina Saanila


Både Janni och Mikael har skiftesjobb och jobbade heltid under byggprocessen.
– Periodvis var det väldigt tungt. Ibland såg vi knappt varandra när vi jobbade i olika skift och däremellan höll på med bygget. Vi valde att dela upp arbetsuppgifterna så att Janni planerade inredningen och de tekniska lösningarna tillsammans med sin pappa under tiden som jag höll på med isoleringen och satte upp gipsskivor.
Inredningsplaneringen lämnade Mikael gladeligen till Janni, för då var de i goda händer, säger Mikael, och tittar nöjt på sin hustru.
Husbygge kan tära på förhållandet, men Janni och Mikael tycker att de fixade det ganska bra.
– Visst grälade vi ibland, men vi har nog inte haft några större kriser. Ett år bodde vi hos Mikaels mamma eftersom vi hade sålt vår förra lägenhet. Hon fick nog stå ut med en massa, det har knappast varit lätt att bo med två upptagna byggherrar.
På det hela taget gick det väldigt bra, säger Janni småskrattande, och Mikael instämmer.
– Det är väl så att det är lite som med en förlossning, efteråt glömmer man fort hur jobbigt det har varit. Det är ändå helt klart värt det i slutändan, fast det är tungt när man är mitt uppe i det.
När paret flyttade in i december 2016 var ännu mycket ofärdigt.
– Här finns ännu också mycket kvar att göra. Just nu håller vi på att göra Willems rum klart. En wc på övervåningen är ogjord, och flera lister är inte på plats.
På utsidan finns det så mycket ogjort att jag inte ens kan räkna upp allt, säger Janni.
– Efter att vi flyttade in har vi tagit det ganska lugnt. Delvis på grund av att jag skadade handen och inte kunde göra något på flera månader och Janni blev gravid och mådde ganska illa i början, säger Mikael.
När man har jobbat hårt och intensivt länge behöver man få vila, säger Janni. Hon tror att det behövs en tid då man bara ser på sitt hus och känner in vad det är man vill göra och hur man egentligen vill ha det. Själva byggprocessen var för oss så intensiv att det var bra att ta en paus då.

ÖPPET. Mellanväggar lämnades bort för att få öppna, stora rum. Foto: Marina Saanila


Två av tomterna som Pargas stad säljer på området är ännu osålda. Janni och Mikael vill gärna att de tomterna säljs och bebyggs så fort som möjligt.
– Jag kan inte med ord förklara hur härligt det här området är. Det var faktiskt på grund av att de här tomterna kom till salu som vi ens började fundera på att bygga hus. Mikael trivdes bra i vår radhuslägenhet och vi skulle kanske annars ha bott kvar där. Nu klarar vi oss med en bil, det är nära till allting. Till exempel har vi fem dagisar som alla ligger inom en kilometers radie att välja på, säger Janni.
Skulle ni göra något annorlunda om ni skulle börja med husbygget idag?
– Tja, vi var kanske lite väl tidsoptimistiska. Men som helhet så är vi nöjda med våra val. Det är nog inte stora saker vi skulle ändra på, bara små saker i så fall. Kanske man kunde ha något eluttag på ett annat ställe, eller eventuellt en ljusare bordsskiva på köksbänken.
Vilka tips skulle ni ge åt dem som idag står i beråd att börja bygga hus?
– Man blir lätt ivrig. Ha tålamod med planeringen. Det finns så många olika husmodeller och stilar men det lönar sig att verkligen kolla genom olika alternativ innan man bestämmer sig. Ta offerter från flera företag, för man kan verkligen spara in en hel del pengar om man gör det, tipsar Mikael.
– Många är kanske rädda för att börja med ett så här stort projekt. Men vi är två levande bevis på att det går att bygga hus trots att man inte har erfarenhet av det sedan förr.
Om man har viljan och är beredd att offra en stor del av sin tid till husbygget så går det, säger Janni, och tillägger: Det är en stor fördel om man har släkt och vänner som kan ställa upp och hjälpa till.
– Vi har lärt oss massor! Oj, vad mycket vi skulle kunna om vi skulle bygga ett till hus nu. Men det kommer nog inte att hända.
Marina Saanila
Det här är en artikel som ingick i Bygga och bo-bilagan i ÅU på fredagen den 9 februari. Bilagan går ut till prenumeranter men delas också ut på byggmässan i Åbo 9-11.2.
I en annan artikel från bilagan kan du läsa om snickaren Ben Fredriksson och hans företag Lumberloon. Här kan du läsa artikeln om Finlands första Svanenmärkta enfamiljshus, i S:t Karins.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter