Hundratals lämnar kyrkan efter Räsänens kommentarer om kyrkans samarbete med Pride

På tisdagen sade Kristdemokraternas riksdagsledamot Päivi Räsänen att hon har övervägt att lämna kyrkan i en intervju till Ilta-Sanomat.

I dag har över 200 personer gått ur kyrkan och totalt förväntas nästan tusen personer gå ur kyrkan, skriver webbtjänsten för att gå ur kyrkan, eroakirkosta.fi, i ett pressmeddelande.

I går lämnade 350 personer kyrkan. En vanlig dag ligger siffran kring 70. De flesta som har lämnat kyrkan är antingen starkt för eller starkt emot Päivi Räsänens åsikter.

”Päivi Räsänen och andra fånerier. Välkommen 2000-talet!” och ”Stöd för prideparaden, vigsel av homosexuella” är exempel på orsaker att lämna kyrkan.

— Tröskeln att skriva gå ur kyrkan verkar vara ganska låg varje gång Päivi Räsänen tar ställning till kyrkliga frågor. Många har enbart angett ”Päivi Räsänen” som orsak, säger webbtjänstens informatör Petri Karisma i pressmeddelandet.

På måndagen ifrågasatte Päivi Räsänen på Twitter hur kyrkan kan samarbeta med prideparaden.

— Hur går bibelns ord ihop med att göra skam och synd till någonting att vara stolt över? skriver Räsänen på Twitter.

På tisdagen skrev Räsänen ett öppet brev till ärkebiskop Tapio Luoma där hon skriver att homosexualitet är en synd enligt bibeln.

I sitt svar skriver Luoma att deltagandet i paraden inte är ett ställningstagande om äktenskapslagen, utan handlar om att Kyrkans budskap finns till för alla och att också homosexuella par är välkomna med i all verksamhet.

— Det riktas många förväntningar på Kyrkan. Men det är viktigt att komma ihåg att Kyrkan aldrig är perfekt eftersom den byggs upp av oss ofullständiga människor. Trots sina brister är det platsen där vi lita på Guds kärlek och nåd, skriver Luoma i sitt svar till Räsänen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*