HS: Sand från Sahara ger mäktiga solnedgångar i Finland

Solen går ner. Vass och vatten i förgrunden.
Damm högt uppe i atmosfären kan skapa speciellt vackra solnedgångar, skriver Helsingin Sanomat. Foto: Tomasz Marciniak/Pixabay

Sand från Saharaöknen fyller nu atmosfären över Europa. I Finland kan det bidra till fantastiska solnedgångar, skriver Helsingin Sanomat.

Det handlar om finfördelat sanddam som – troligen på grund av sandstormar – stigit högt upp i atmosfären från Saharaöknen och som sedan förts av de sydliga vindarna ända upp till våra breddgrader, skriver Helsingin Sanomat .

Jourhavande meteorolog Petri Hoppula vid Meteorologiska institutet säger till Helsingin Sanomat att satellitbilder visar att dammet passerar söder om Finland, över södra Sverige och Gotland och kan eventuellt färdas ända till Grönland och Island.

Hoppula säger att det handlar om små mängder dam som inte förorsakar någon fara för hälsan, men att sand i atmosfären bidrar till speciellt vackra solnedgångar som i bästa fall syns ännu i flera dagar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*