Förflytta dig till innehållet

Hon är vårdare och beslutsfattare

Arkiv/privat
dam i närbild

Ju mera man får veta desto svårare blir det att vara säker på vad som är rätt vårdpolicy för Kimitoön, då ingen heller vet vad slutresultatet av vårdreformen blir, säger Ann-Marie Kulla.

Att vara vårdare anställd vid Kimitoöns kommun och samtidigt invald i både kommunfullmäktige och -styrelse, det är en väldigt speciell situation.

I den lever nu sjukskötare Ann-Marie Kulla, som sedan i höstas jobbar på ”bäddis” i Dalsbruk och som vid kommunalvalet i våras som SDP:are blev invald i fullmäktige.

– Nog har det väl lite märkts i kaffepausdiskussionerna. Jag har ju möjlighet att ta reda på sådant vi vårdare undrar över, och för de övriga förtroendevalda kan jag berätta hur det fungerar i praktiken, säger hon.

Beslutet att kandidera var lätt att fatta – eftersom man nu sitter och tycker så kan man ju själv försöka göra något, menar hon.

Kommunens agerande för att sätta de nyvalda på kartan har hon bara beröm för, särskilt fullmäktiges två aftonskolor nyligen var väldigt nyttiga.

– Nu har vi nog hört allt som finns att höra för tillfället. Men ännu fattas beräkningar på vad olika beslut skulle kosta eller ge kommunen. Vi hoppas få dem före nästa fullmäktigemöte den 4 september, säger hon.

Vid det mötet väntas ett ja eller nej av fullmäktige till en dryg miljon euro för sprinkling och för de mest nödvändiga reparationerna i Almahemmet.

Frågan är om kommunen ska satsa på egna vårdfastigheter, tacka ja till vårdjättarnas anbud att ta över ungefär allt, eller försöka skapa en mix av kommunalt och privat.

– Det är så svårt att veta vilka följderna blir av olika beslut. Allt beror på vad vård- och förvaltningsreformen resulterar i. Blir det landskap och vad tar landskapet i så fall över på Kimitoön? Vårt mål måste vara att de äldre får en god och tillräcklig vård som de har råd med, säger Kulla.

Också det tvåspråkiga vårdbolaget ”Åbolands Vård Ab” som diskuteras med Åbo och Pargas är en faktor som ska beaktas.

– Nu gäller det att ta till sig all information med öppet sinne och sedan försöka välja det alternativ som är bäst för kommunen och  invånarna, säger Ann-Marie Kulla.

Hon är utbildad både till sjukskötare och hälsovårdare, 31 år, uppvuxen i Kimito men har bott halva livet i Åbo.

– Jag har jobbat bland annat i Stockholm via ett bemanningsföretag och på så vis gjort inhopp på sjukhus, bäddavdelningar, hälsocentraler och hemsjukvården. Det kändes spretigt, nästan alla enheter hade olika datasystem, infon om en patient kunde vara väldigt knapp. Här har det lovats att vi ska få ett heltäckande datasystem sedan då vårdreformen kommer men det är ett gigantiskt arbete, säger hon.

Också vid läkarmottagningen i Pargas, mödra- och barnrådgivning i Åbo samt ÅUCS har Kulla jobbat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter