Hemgjorda hamburgare med pulled pork

En hamburgare
Foto: Sofie Sergelius

Tillred hamburgare från grunden med hembakade semlor och lyxig pulled pork som fyllning.

Briochesemlor

2,5 dl vatten
2 tsk torrjäst
3 msk mjölk
2 msk farinsocker
8 dl vetemjöl
60 g mjukt smör
1 st ägg
2 msk sesamfrön

Pulled pork

1 kg ugnsfilé av gris
2 tsk salt
7 dl Coca Cola Cherry
1 tsk vitlökspulver
1 tsk rökt paprikapulver

Tillbehör

8 st brioche semlor
2 st avokado
8 st salladsblad
16 skivor gurka
16 skivor tomat
1 st rödlök
2 msk Srirachasås
2 msk Barbequesås

Lägg grisfilén i en så kallad crockpot, om du har en. Annars kan du tillreda köttet i ugn.
Häll Coca Cola på köttet. Blanda ihop alla kryddor och häll på köttbiten.
Ställ crockpotten på ”låg” och koka köttet under lock i 8 timmar. Ifall du inte använder crockpot, tillred köttet i ugn på 125 grader i 5 timmar.

Semlor
Foto: Sofie Sergelius

Baka semlorna: Värm vatten och mjölk till 42 grader. Rör ut jästen i vattnet och mjölken. Låt stå i 5 minuter.
Blanda vetemjöl och salt i en stor beredningsskål. Tillsätt det mjuka smöret och rör ihop tills vetemjölet blivit smuligt.
Gör ett hål i mitten av den smuliga degen. Häll mjölkblandningen i mitten av hålet och rör ihop degen.
Knåda ihop till en smidig deg. Då degen går att forma till en boll kan du stjälpa ut den på ett bakbord.
Knåda i 10 minuter så att degen känns klibbig och smidig.

Olja en beredningsskål på insidan med neutral olja och lägg i degen. Täck med färskfolier och låt jäsa i 2 timmar tills degen jäst till dubbel storlek.
Stjälp ut degen på ett bakbord och knåda i ett par minuter.
Dela degen i 12 bitar och rulla till jämna bollar. Lägg på bakplåtspapper på en bakplåt och låt jäsa i 20 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Häll 2 dl vatten i en ugnsform och ställ ugnsformen på nedersta falsen i ugnen. Detta bildar ånga som gör att briocherna hålls härligt mjuka.
Vispa upp ägget och pensla briocherna. Strö över sesamfrön.
Grädda på mellersta falsen i 20 minuter.

Tillbehör: Skiva tomat och gurka. Skala och skiva rödlöken och avokadon. Tvätta salladen.
Ta ut köttet ur crockpotten eller ugnen och riv det i bitar med hjälp av två gafflar.
Skär briocherna på hälft och rosta i en torr stekpanna ca 2 minuter.
Lägg köttet på briochens botten. Toppa med barbequesås, srirachasås, gurka, tomat, rödlök, sallad och avokado.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*