Förflytta dig till innehållet

Hemgjord glass för var och en

Sommardagar (och -kvällar) som dessa kräver glass, och ingenting slår hemgjord. Oavsett ifall du har en glassmaskin eller inte kan du tillreda en krämig gräddglass eller lyxig glasspinne med Foodlys enkla recept.

KRÄMIG HAVTORNSGLASS
1,5 dl apelsinsaft
200 g havtorn
1 dl syltsocker
4 dl grädde
5 äggulor
1,5 dl socker
1 dl glukossirap
Koka upp apelsinsaften i en liten kastrull på medelvärme. Rör ner havtorn och syltsocker och låt sjuda under lock i 5 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden till ett mjukt skum.
Vispa ihop äggulor med socker och glukossirap till en ljus smet. Rör försiktigt ner grädden. Rör därefter i den nu svala havtornsblandningen.
Häll massan i en glassmaskin och låt snurra tills glassen är klar (cirka 20-30 minuter). Servera glassen genast eller frys in för att avnjutas vid ett senare tillfälle.
Tips: har du ingen glassmaskin kan du hälla den färdiga glassmeten i en frysburk med lock, låta glassen stelna i fyra timmar. Kom ihåg att röra om i smeten med en timmes mellanrum för att undvika att det bildas iskristaller i glassen.

VANILJGLASS
4 dl grädde
5 äggulor
1,5 dl socker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 dl glukossirap
Vispa grädden till ett mjukt skum.
Vispa ihop äggulor med socker och glukossirap till en ljus smet. Rör försiktigt ner grädden och tillsätt därefter vaniljpulvret. Rör om tills vaniljen spridits sig jämnt ut i smeten.
Häll massan i en glassmaskin och låt snurra tills glassen är klar (cirka 20-30 minuter). Servera glassen genast eller frys in för att avnjutas vid ett senare tillfälle.

CHOKLADGLASS UTAN GLASSMASKIN
160 g choklad
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
45 g hackad mörkchoklad
Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad eller mikro.
Vispa upp grädden och rör ner den smälta chokladen, den kondenserade mjölken och den hackade chokladen. Häll över i en from med lock.
Låt glassen stelna i frysen i minst 6 timmar.
Ta fram glassen i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

TJINUSKIGLASS UTAN GLASSMASKIN
5 dl grädde
1 burk karamelliserad kondenserad mjölk
45 g hackade gräddkarameller
Vispa upp grädden och rör ner den kondenserade mjölken och de hackade gräddkaramellerna. Häll över i en from med lock.
Låt glassen stelna i frysen i minst 6 timmar.
Ta fram glassen i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

GLASSPINNAR MED SMAK AV BLÅBÄRSPAJ
6 pinnar
200 g färskost
30 g florsocker
0,75 dl grädde
120 g blåbär
40 g socker
0,75 dl vatten
1,5 msk apelsinsaft
4 havrekex
20 g smör
10 g socker
Vispa ihop färskosten med florsocker och grädde. Ställ i kallt.
Häll blåbär, socker, vatten och apelsinsaft i en liten kastrull och koka upp. Sänk temperaturen och åt blandningen sjuda i ett par minuter. Mixa sönder med en stavmixer och låt svalna.
Smula kexen riktigt fint och rör i socker och smör.
Varva färskost- och blåbärsblandningen med kexsmulorna i små glassformar.
Frys ner glasspinnarna minst 4 timmar innan servering.

ENKLA APRIKOSGLASSPINNAR
6 pinnar
3 dl grekisk yoghurt
0,75 dl lönnsirap
4 st aprikoser (cirka 75 g styck)
1 krm vaniljpulver
Skär aprikoserna på hälft, ta bort kärnan och placera fruktköttet i en matberedare eller blender. Tillsätt yoghurt och lönnsirap och kör till en jämn massa.
Fördela glassmassan mellan fyra glassformer och frys ner i minst 4 timmar innan servering.
Sofie Sergelius
Fler recept och inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter