Förflytta dig till innehållet

Häst premierades på Kimitoöns "Oscars gala"

Roger Serén och Muiston prinssi. Foto: Rosmarie Särkkä


Kimitoön premierar varje år invånare som utmärkt sig på något sätt. Utmärkelserna delas ut under öns egen ”Oscars gala” det vill säga Axel afton, som i år ordnades på gården Westers i Kila. Tidigare år har Axel afton hållits i Villa Lande och festen har varit öppen för allmänheten.
Hästen som får pris heter Muiston prinssi och ägs av Roger Serén.
-Han är snäll och han gör alltid sitt bästa, beskriver Serén sin elittravare Muiston prinssi.
Visserligen har Seréns finnhäst också ett humör och kan vara känslig, men enligt Serén finns inte bättre häst.
-Han är den bästa jag någonsin haft, säger Serén som haft hästar hela sitt liv.
Serén och Muiston prinssi premieras i kategorin framgångsrika idrottare.
Muiston prinssis rekord är 1.23.5 min/km. Han har deltagit i 70 travlopp och han har förtjänat över 26 000 åt sin ägare.

Övriga pristagare och motiveringar

 

 • Årets Ungdomsidrottare, flicka: Matilda Lindström, Innebandy/SB Pro & Erä Viikingit  och Jannike Grönroos, Innebandy/TPS

Motivering: Matilda Lindström fick FM silver med Sb Pro i daminnebandyligan. Hon vann 2st U19 landslagsmatcher i Finnkampen mot Sverige. Hon har också burit kaptensbandet i U19-landslaget som bl.a. vunnit två matcher mot Sverige. Hon valdes till Finlands bästa spelare i båda dessa matcher. Efter säsongen blev det föreningsbyte till EräViikingit.
Motivering: Jannike Grönroos blev Suomen Cup mästare år 2017. Också Jannike har varit en del av U19 landslaget i innebandy. Tack vare sin vinst i Suomen Cup fick TPS delta i Champion Cup, som är en internationell turnering, där de placerade sig på tredje plats.

 • Årets Ungdomsidrottare, pojke: René Kallonen, Lacrosse/Turku Titans

Motivering: René Kallonen fick brons i Box Lacrosse Europamästerskap för herrar, vilket var Finlands första medalj i Box Lacrosse EM. Under säsongen tog föreningen guld i Field Lacrosse’s Europamästerskap, lagets första medalj i denna tävling. Han erhöll även titlarna Box Lacrosse FM-guld, Field Lacrosse FM-guld och blev vald till lagets spelare 2017.

 • Årets Lag: SC Stickline damer/Innebandy

Motivering: SC Stickline damer har siktat högt och jobbat hårt under det senaste året, och deras arbete har gett resultat. Laget steg från division 4 till division 3 och har gjort en fin säsong i division 3 serien under år 2017. Nämnas bör att laget ännu har stigit till division 2 i år!

 • Årets Tränare: Markus Niemi, Innebandy/SC Stickline

Motivering: Markus Niemi har som tränare för Sticklines damer fått laget att stiga från division 4 till division 3 under år 2017. Han är en ambitiös och duktig tränare och ett stöd för hela laget. Han har även lyckats inspirera yngre generationer innebandy-damer och gett dem möjlighet att vara med och träna.

 •  Årets Föreningsaktiv/Idrottsföreningar: Sven Ivars, FC Boda

Motivering:  Sven Ivars betyder mycket både som spelare och som bakgrundsfigur för flera idrottsföreningar och fotbollsföreningar på Kimitoön. Han lägger ner ett stort arbete på föreningar som FC Boda, KSF och Jäntevä. Lagledarrollen är idag en av de svåraste och mest tidskrävande uppgifterna, som samtidigt ofta går ouppmärksammat förbi.

 •  Årets Föreningsaktiv/Övriga föreningar: Agneta Paulin-Sjöholm, Pederså Ungdomsförening rf.

Motivering: Agneta Paulin-Sjöholm är en drivande kraft i föreningen. Det är hon som håller ihop styrelsen och får arbetet att fungera. Hon lägger mycket tid på ungdomsföreningslokalen Ljungborg, där hon sköter både uthyrning, anskaffning av material och annat som behövs göras. Under flera års tid har Ljungborg renoverats både invändigt och utvändigt. Även där har Agneta varit en av de mest drivande krafterna som har sett till att arbetet har blivit gjort. Agneta har ett mycket bra sätt att också få andra att bidra till föreningsarbetet. Hon har under många års tid fungerat som föreningens sekreterare.

 •  Årets Idrottsinspiratör: Johnny Karlsson

Motivering: Johnny Karlsson är den som ser varje spelare i laget. Han får pojkarna att samarbeta fint och pojkarna litar på honom. Laget har en bra laganda och Johnny har även jobbat med att utveckla sig själv som tränare för barn och ungdomar genom kurser och skolningar.

Framgångsrika idrottare:

Markus Hakanpää Friiidrott/DIK
Matias Nylund  Skidning/Ski team Kimitoön 79e i Vasaloppet 2017 och andra bästa finländare i loppet år 2017
Jan Uggeldal Skidning/Ski team Kimitoön
Roger Serén & Muiston prinssi Travsport Muiston Prinssi har tävlat 70 travlopp; vunnit 4, tvåa 16, trea 15. Förtjänat hittills 25 900 euro! I juli på Björneborg Travet sprang Muiston Prinssi  sitt rekord 1.23.5 min/km. Första gången i historien som en häst premieras på Axel Afton.
 Tiina Loisa Banhoppning/KiRy
 Mårten Lindroos Orientering/KSF
 Rolf Nordell Orientering/KSF
Ralf Ölander Orientering/KSF
 Bengt Holmström Orientering/KSF
 Stefan Villanen Orientering/KSF

 • Hedersomnämnande åt: KSF/Flickor -04/Fotboll Per-Åke Mattsson/KSF Julia Byman, Ellinor Backman och Elina Haanpää för fina prestationer inom friidrott. De representerar alla KSF.

 Axel – vandringspristagarna

 • Årets Ungdomspris: Peppi Wilson

Motivering: Kimitoöns Ungdomsparlament föreslår Peppi Wilson till vinnare av priset Årets Ungdom på Axel Afton 2018. Vi föreslår Peppi både på basis av hennes meriter det senaste året samt hennes aktivitet under alla hennes ungdomsår. Hon har varit aktiv i Ungdomsparlamentet sedan årskurs 7 samt fungerat som ordförande under 2016 och 2017. Hon har i flera år suttit med i styrelsen för Finlands Svenska Skolungdomsförbund där hon arbetat för alla Finlandssvenskars skolvardag. Nu fungerar hon som vice-ordförande i organisationen och eventuellt snart som ordförande. Hon sitter även som permanent medlem i Tekniska nämnden. Utöver allt detta så har hon varit en aktiv deltagare i samhällsdiskussioner och föregått som en god förebild för alla unga på Kimitoön.

 • Årets Låntagare: Terhi Varjoranta

Motivering: Terhi Varjoranta, som har gått från biblioteksbesökande sommargäst till åretruntboende i Dalsbruk, läser mycket och fördomsfritt över genrer och språkgränser. Hon följer aktivt med vad som sker på bokfronten och håller både bibliotekets personal och Bruksborna/Bruksarna uppdaterade om vad som är aktuellt och lönar sig att läsa. Det är vanligt att böcker som Terhi har lånat blir efterfrågade av andra låntagare – om vi hade ett Årets bokvinkarpris skulle hon också vara uppställd för det!

 •  Årets Idrottare: Mikaela Hollsten

Motivering: Mikaela Hollstens bästa placering år 2017 är en tredje plats i freeride världscupen. Hon rankades som sjunde bästa åkare i världen år 2017. Hon är en envis och målmedveten idrottare som fortsättningsvis håller sig i toppen bland världens elitidrottare.

 • Årets Unga Kulturpris: Alexander Ginlund

Motivering:  Alexander Ginlund är en ung och revolterande konstnär, som inte är rädd för att säga sin åsikt och sticka ut även i ett litet samhälle. Genom sin konst och sitt öga för konst deltar han i och skapar debatter.  Hans presidentverk inspirerar till kunskap på ett roligt sätt. Han vågar gå sin egen väg både i livet och i konsten och är på så sätt en förebild för många andra såväl yngre som äldre konstnärer.

 • Årets Kulturpris: Antti Tolvi 

Motivering:  Antti Tolvi är kompositör, ljudkonstnär och Qigong-lärare med stor egen produktion. Han skapar ljudkonstinstallationer som har synts på  bland annat  Mörkö och Festival Norpas. Han skapar projekt inom dans-, film-, och dockteater, och i Keiju-Sirkus fick lokala barn senast ta del av hans fantasirikedom. Han är grundare och huvudarrangör för Kiilan Äänipäivät, och Kimitoön har även fått ta del av hans konserter med experimentell musik. Anttis verksamhetsområde sträcker sig brett och riktar till alla målgrupper. Han har förmågan att vara nyskapande även med små medel och är en ödmjuk, positiv och inspirerande samarbetsparter i vilket projekt han än engagerar sig i.

 • Årets Miljöpris: Sjölax Gård/Christer Jägerskiöld

Motivering:  C. Jägerskiöld är en ung företagare som innovativt och fördomsfritt utvecklar sitt anrika lantbruksföretag. Gårdens huvudproduktionsinriktning är ekologisk växtodling och dikoproduktion. Kött från den egna besättningen säljs direkt till konsumenterna. Företagaren söker aktivt nya miljömedvetna lösningar i odlingen. Detta sker genom att pröva nya odlings metoder men också genom att pröva på nya odlingsväxter. Till gårdens binäringar utnyttjas alternativa energikällor – bland annat solenergi. Att bevara det gamla, renovera och vårda – syns som en genomgående trend på gården trots den moderna produktionen.

 •  Årets Fritidsboende: Lotta Kare

Motivering: Lotta Kare är väldigt aktiv i föreningslivet på Kimitoön och var med och skapade och hittade på att man firade Finland 100 år av självständighet i Dalsbruk. Lotta Kare tog initiativet till att ett trevligt långbord på Stallsplan som dukades upp i samband med Forneldarna 2017 i samarbete med Dalsbruks byalag.

 • Årets Företagare: Ab Salmonfarm Oy

Motivering: Kasnäs Salmonfarm är ett företag som ständigt utvecklar sin verksamhet. De är orädda att ta steget ut för att varje år modigt satsa och investera. De är ett av de få mellanstora företagen som finns kvar på Kimitoön.

 • Årets Ambassadör: Farmors Café

Motivering: Farmors Café är vida känd utanför Kimitoöns gränser. Caféet sysselsätter sommartid många ungdomar – och är ett piggt och gemytligt besöksmål på Kimitoön. De är ett fräscht och aktivt ansikte utåt, som bevisar att ett isolerat läge inte behöver bromsa framgång. Deras image är skärgården personifierad, en ombonad och hemtrevlig samt visuellt tilltalande och fräsch punkt mitt bland öarna.
 
Korrigering 26.3.2018 kl 08:15. I motiveringen för Mikaela Hollsten har finsk mästare i freeride tagits bort. Meningen ”Hon rankades som sjunde bästa åkare i världen år 2017” har lagts till. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter