Härliga ribs med hemgjord bbq-sås

Grillade revbensspjäll
Härligt kryddiga revbensspjäll. Foto: Sofie Sergelius

Ribs med bbq-sås

4 portioner

1 kg revbensspjäll

Rub

1 msk rökt paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
0,5 tsk flingsalt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar

Snabb BBQ-sås

2 rivna vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1,5 tsk dijon-senap
1 tsk lönnsirap
1,5 tsk malen ingefära
1 tsk rökt paprikapulver
1 krm tabasco
1,5 dl ketchup
1 msk sojasås
1 krm flingsalt

Torka köttet med hushållspapper tills ytan är torr på bägge sidor.
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till rubben i en skål. Gnugga kryddblandningen på båda sidorna av ribbsen. Regeln är att det som fastnar på det torra köttet är den rätta mängden.
Packa in köttet först i en skiva bakplåtspapper och täck därefter köttet med aluminiumfolie.
Förgrädda ribs på ugnens mellersta fals i 2,5 timmar.
Snabb BBQ-sås: Riv vitlöken och blanda ihop med alla ingredienser förutom salt i en liten kastrull.
Koka såsen på låg värme i 30 minuter, rör om då och då.
Pensla ribsen med såsen och grilla i en het grill i ca 10 minuter, fem minuter per sida.
Servera ribs med extra bbq-sås.

kycklingfiléer inlindade i bacon
Att grilla! Baconinlindad kycklingfilé. Foto: Sofie Sergelius

Baconinlindad kyckling

4 portioner

400 g kyckling innerfilé
180 g bacon
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm salt

Vitlöksdipp

2 finhackade vitlöksklyftor
200 g crème fraiche
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk finhackad gräslök

Värm grillen.
Salta och peppra kycklingfiléerna.
Linda en skiva bacon runt varje innerfilé.
Grilla kycklingen i cirka 5 minuter per sida tills baconet är knaprigt och kycklingen genomstekt.
Tillred dippsåsen medan kycklingen gräddas genom att börja med att skala och riva vitlöken.
Blanda ihop crème fraiche med den rivna vitlöken, salt, peppar och gräslök.
Servera kycklingen varm tillsammans med dippsåsen.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*