Förflytta dig till innehållet

Härlig novembermat: kryddiga vegetariska grytor

Vegansk grönsaksgryta. Foto: Sofie Sergelius

Kryddig grönsaksgryta

4 portioner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
15 g färsk ingefära
0,5 röd chili
1 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk garam masala
0,5 dl vatten
3 morötter
3 potatisar
0,5 romanesco
100 g grönkål
50 g zucchini
4 dl kokosmjölk
1 msk finmalen cashew
200 g tomatkross
1 tsk honung
0,5 ekologisk grönsaksbuljongtärning
1 vårlök
2 msk färsk persilja
Skala och skiva löken.
Skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Finhacka chilin. Ta bort kärnorna ifall du inte vill ha det för spicy.
Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken i ett par minuter och tillsätt därefter vitlök, ingefära och chili. Fräs i ett par minuter till.
Tillsätt salt, peppar, kanel, gurkmeja och garam masala. Fräs i ett par minuter.
Tillsätt vattnet och deglasera pannan. Låt sjuda på låg värme, eller ta bort från värmen medan du förbereder grönsakerna.
Skala och tärna morötter och potatis. skär romanescon i floretter och hacka grönkålen grovt. Skär zucchinin i små bitar.
Häll morötter och potatis i kastrullen med löken och kryddorna, rör om ordentligt och hetta upp.
Tillsätt kokosmjölk, cashew, tomatkross, honung och grönsaksbuljongtärning. Låt sjuda på medelvärme i cirka 15 minuter tills potatisen och moroten nästan är mjuk.
Tillsätt därefter romanesco, grönkål och zucchini och koka i ytterligare 10 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt enligt eget behov.
Servera grytan med finhackad vårlök och persilja.

Chili sin carne. Foto: Sofie Sergelius

Chili sin carne

En snabb, billig och enkelt tillagad rätt.
6 portioner
3 dl fullkornsris
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 röd chili
4 morötter
1 tsk olivolja
4 dl sojakross
5 dl vatten
400 g tomatkross
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
1 tsk äppelcidervinäger
Sätt riset att koka.
Skala och finhacka lök och vitlök, finhacka chilin. Skala och tärna moroten.
Hetta upp en kastrull, häll i olivoljan och fräs lök och morot i ett par minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Låt chilin puttra på svag värme tills riset kokat klart. Smaka av med mera kryddor vid behov.
Servera chili sin carne med kokat ris, gräddfil och jalapeno enligt egen smak.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter