UPPDATERAD: Hårda vindar under natten

STORM. Susanne Essen från Houtskär tog den här bilden på onsdagskvällen.

Landets syd- och västkust har drabbats av hårda vindar under natten. Också ute på havet har det stormat.

Stormvinden börjar avta, men vinden kommer fortfarande att vara hård, meddelar Meteorologiska institutet. Enligt jourhavande meteorologen börjar vinden avta från väst och sydväst under morgonen.

Stormen avtar snart i de västra havsområdena, men på Skärgårdshavet, Bottenhavet och norra Östersjön har vinden fortfarande stormstyrka en tid framåt.

Stormen har inte påverkat förbindelsebåtstrafiken i Kimitoöns kommun. Vesa Savolainen, redare för m/s Stella, säger att det i går inte fanns någon tur beställt till Vänö vars brygga är svårast att angöra, och till övriga öar gick det bra att komma. Han räknar inte heller med några svårigheter i dag.

Niklas Löfberg, som kör från Dalsbruk till Vänoxa och Biskopsö, har inte heller han behövt ändra tidtabell eller rutt på grund av stormen.

På m/s Aurora, som sköter trafiken mellan Kasnäs och Hitis-Rosala, har man inte påverkats annat än varit lite försenade på grund av motvind.

Också Högsårafärjan har kunnat trafikera och nyss åkte den i väg igen så skolbarnen kom i väg.

Någon is finns det inte.

– Den har nog smält bort. I måndags morse tog jag min luftkuddefarkost men för eftermiddagsturen fick jag ta stålbåten igen. Det finns ingen is kvar annat än i hamnviken i Dalsbruk men där är isen å andra sidan härd, säger Löfberg.

Stormvindarna förorsakade elavbrott för upp till 1 500 fastigheter i Pargas.

Sällsynt höga vågor har observerats på norra Östersjön. De högsta enskilda vågorna som stormen gett upphov till har sannolikt varit upp till 14 meter höga, meddelar Meteorologiska institutet.

Den signifikanta våghöjden har varit 8,2 meter. Lika höga vågor har senast uppmätts i området i samband med en storm 2004.
Stormen väntas så småningom avta i de västra havsområdena.

På västra Finska viken, norra Östersjön och i området från Ålands hav till Bottenhavet kan det ännu storma med vindar upp till 24 meter i sekunden

Kryssningsfartyget Romantikas radarantenn och ett fönster i fartygets för skadades i natt, men fartyget kunde fortsätta sin färd från Stockholm mot Riga, meddelade Tallink Silja.

På landbacken är väglaget dåligt på grund av snöfall och snöblandat regn i Egentliga Finland, Nyland, Egentliga Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen

I Egentliga Finland, Nyland, Egentliga Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen är väglaget dåligt på grund av snöfall och snöblandat regn.

Under natten har elavbrott förekommit i bland annat Nystad, Björneborg, Salo och Pargas.

ÅU-FNB

Så här såg det ut på havet på torsdagsmorgonen. Bild från sajten aaltopoiju.fi.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*