Förflytta dig till innehållet

Här kan du äta på restaurang i Åbo under julhelgen

Fiskrestaurangen Bassi har valt att hålla öppet och ordna juldukningar på julafton i år. Bilden är från ett tidigare tillfälle. ÅU-foto


Åbo är en stad full av restauranger. Men majoriteten, cirka två av tre, i centrum eller i närheten av centrum, håller stängt under julhelgens tre röda dagar.
Flera företagare meddelar att de alltid hållit stängt dessa dagar och inte ser någon orsak till att hålla öppet i år heller. En del har inte svarat på ÅU:s förfrågan.
Några restauranger är öppna endast en eller två dagar den 24–26 december.
Den italienska restaurangen Sergio’s hör till dem.
– Vi är öppna på annandagen. Det är kanske det femte året som vi haft öppet den dagen. De föregående åren har det varit relativt fullsatt. De andra dagarna håller vi stängt eftersom vi inte erbjuder traditionell julmat och de flesta tillbringar julen med familjen hemma. De som skulle besöka oss då skulle sannolikt vilja ha traditionell julmat, säger restaurangchefen Toni Laine.
Fiskrestaurangen Bassi har valt att hålla öppet och arrangera två juldukningar på julafton.
– De har varit väldigt efterfrågade, men det finns ännu några få platser kvar (förra veckan, red.anm). Allt flera väljer gärna att sätta sig till ett färdigdukat bord numera, berättar Heli Nieminen, marknadsföringschef på Manu Events som driver restaurangen.
Bassi öppnade i år, och testar alltså att vara öppna på julafton för första gången.

Julglögg efter julfredens utlysning en tradition på Tiirikkala

Alla Voiveljets restauranger – Smör, E. Ekblom, Panini, Tiirikkala, Göran och Bruukki – är stängda på juldagen, den 25 december.
På julafton är restaurang Göran öppen, med juldukning klockan 13.
Det är en tradition som man upprätthållit många år, och i år liksom tidigare, har det blivit fullbokat redan i november.
På Tiirikkala ordnas traditionsenlig julglögg klockan 11–14 på julafton. Även det är en populär tradition som passar fint eftersom evenemanget ordnas vid samma tidpunkt som och i närheten av julfredens utlysning.
– Då brukar det vara mycket folk i rörelse, konstaterar Anna Leminen, försäljningssekreterare på Voiveljet.
På annandagen är Görans café öppet klockan 11–19.
Åbo handelskammare har noterat att utbudet av alternativt julfirande ökat i Åbo under de senaste tre–fem åren, konstaterar Paula Virri på handelskammaren.
Det gäller främst hotellvistelser och julkryssningar, men även restauranger och annan service satsar på öppet. Flera restauranger i anslutning till hotell håller öppet.
– Det har blivit vanligare att välja att fira utanför hemmet och utbudet har därmed ökat. Exakt hur det står till med alla enskilda restauranger känner jag inte till, men senast i går pratade jag med en person på Scandic som berättade att allt fler väljer att övernatta hos dem under julhelgen, säger Virri.

De satsar på öppet
Frans & Emilie: 24–26.12 klockan 12–22.30
Pinella: 24.12 jullunch, dukningar klockan 12, 12.30, 14.30 och 15
Karu Izakaya: 17–24 den 25–26.12
Bassi: Öppet på julafton, två dukningar klockan 12.30 och 15.30
Göran: Öppet på julafton med en dukning (fullsatt)
Tiirikkala: Julglögg 24.12 klockan 11–14, en tradition sedan många år tillbaka
Sergio’s: Öppet 26.12.
Pippurimylly: Öppet 26.12 klockan 13–20
Julinia: Öppet 26.12, dukningar klockan 12, 14 och 16.
Kiinanmuuri: Öppet 26.12 klockan 12–21.
Grill it! Marina: Öppet 24.12 klockan 12–21, 25–26.12 klockan 14–23.
Bistro Julienne: Öppet 24.12, nästan fullbokat, och 25–26.12 klockan 17–21.
En del restauranger har inte svarat på ÅU:s förfrågan. Stängda restauranger är inte med på listan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter