Han fångar fotbollshistoria i 80-talsgrafik för hundratusentals följare

Många som loggat in på Twitter under fotbolls-VM har säkert stött på kontot 8bit-football, som förevigar de största händelserna i 8-bitarsgrafik. Bilderna och videorna ser därför ut ungefär som datorspelen under början av 1980-talet.

Belgiens Michy Batshuayi sparkade bollen via stolpen i sitt eget huvud under VM. Så här hade det sett ut i ett 80-talsdatorspel. Bild: Matheus Toscano

Bakom kontot, som följs av över 100 000 twittrare, står brasilianaren Matheus Toscano. Toscano har en bakgrund inom datavetenskap och har faktiskt en koppling till Åbo – våren 2010 studerade han informationsvetenskap vid Åbo universitet.

– Jag började göra bilder och videor med 8-bitarsgrafik 2012 som en kul grej. Eftersom jag kommer från Brasilien har jag alltid varit intresserad av fotboll, och som barn spelade jag ofta datorspel med den här sortens grafik. Pixligheten ger en nostalgisk känsla. Jag hade en föraning om att andra skulle känna samma sak och det visade sig stämma, förklarar Toscano.

Hur hamnade du i Åbo och vilka minnen har du från tiden här?

– Jag gick en termin på ett utbytesprogram vid Åbo handelshögskola. Det var en utmärkt tid eftersom allt var så annorlunda. Bland annat var det första gången jag såg snö. Jag har många goda minnen, bland annat från ishockeymatcher och vinterbad.

8bit-football har en webbsida här.

Jari Litmanen. ”Men Finland är mer känt för F1-förare än fotbollsspelare i Brasilien”, säger Toscano.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*